НОВОСТИ

На “Новом Зејтинлику” помен и сјећање на егзодус Срба из Сарајева

16/03/2024

На Војничком спомен-гробљу “Нови Зејтинлик” на Сокоцу служен је помен погинулим српским борцима поводом обиљежавања 28 година од егзодуса 120.000 Срба из Сарајева, у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова владе Републике Српске.

 

 

Помену су присуствовали изасланик предсједника Републике Српске Урош Бјелица, изасланик српског члана Предсједништва Бошко Томић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, замјеник амбасадора Србије у БиХ Наташа Ђорђевић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници општина у саставу Источног Сарајева, представници Трећег пешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Овом историјском догађају од републичког значаја присуствовали и представници удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Након служења помена погинулим борцима Војске Републике Српске положени су вијенци и цвијеће на Војничком спомен-гробљу “Нови Зејтинлик” које је настало почетком 1996. године послије егзодуса сарајевских Срба који су напустили одбрањена огњишта јер су Дејтонским мировним споразумом припала Федерацији БиХ и са собом понијели и посмртне остатке погинулих бораца и сродника.

У манастиру Свети Георгије на Равној Романији служен је парастос погинулим борцима, а духовна академије биће одржана у Културном центру Пале.

Егзодус 120.000 Срба из Сарајева представља низ догађаја који су услиједили након потписивања Дејтонског споразума, када је пет општина Српског Сарајева у цјелини припало Федерацији БиХ, док је других пет подијељено између Републике Српске и ФБиХ, гдје су Срби углавном добили периферна, ненасељена и рурална подручја.

За одбрану ових простора, живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 их је рањено, око 1.000 сахрањено на Војничком гробљу “Нови Зејтинлик” на Сокоцу.

У марту 1996. године исписане су бројне појединачне трагедије локалног становништва, због чега је Дејтонски мировни споразум за сарајевске Србе асоцијација на највеће послијератно протјеривање народа са својих огњишта.

Српски борци Сарајевско-романијске регије током Одбрамбено-отаџбинског рата зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске и одбранили своје домове.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести