НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Na Srbe u BiH agresiju izvršili predstavanici druga dva naroda u parlamentu

19/05/2021

Profesor Darko Tanasković, član Međunarodne nezavisne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine, rekao je da je preglasavanje Srba u parlamentu BiH i neustavni referendum o nezavisnosti BiH koji je rezultat toga, bio uzrok građanskog rata.

 

Profesor Darko Tanasković

Profesor Darko Tanasković, član Međunarodne nezavisne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu

“Ono što je sasvim sigurno jeste da je, politički posmatrano, uzrok rata u BiH ono što se obično naziva kazus beli /casus belli/, a to je jedna polimogena odluka Bošnjaka, odnosno tadašnjih muslimana, i Hrvata da u parlamentu BiH nadglasaju srpske poslanike i da organizuju referendum kao da je riječ o nekoj nacionalnoj ili demokratskoj državi, a ne jednoj duboko podijeljenoj državi, gdje između konstitutivnih naroda vlada ogromno nepovjerenje”, rekao je Tanasković.

On je istakao da je organizovanje referenduma bilo problematično i sa ustavnog stanovišta, te da je takav način ishodovanja nezavisnosti na teritoriji Jugoslavije postao uobičajen.

Tanasković objašnjava da je to bio pravi razlog za rat, a ne agresija Srbije na BiH kao što se obično navodi u objašnjenjima koja imaju status političke korektnosti u bošnjačkoj sredini.

“Teško je zamisliti da su Srbi u BiH izvršili agresiju sami na sebe. Ne, na Srbe su u BiH agresiju izvršili predstavnici druga dva naroda u parlamentu koji nisu uvažili njihovo pravo da iskažu svoj interes i da se postigne kompromis, jer je postojao Savjet za ustavna pitanja koji bi trebao da se aktivira u trenucima kada se međunacionalni problemi ne mogu riješiti”, rekao je Tanasković sinoć za RTRS.

Kazao je da su Bošnjaci i Hrvati tada zanemarili postojanje Savjeta za međunacionalno dogovaranje i izveli su ovaj praktično prividno demokratski puč u parlamentu. “To je bio razlog koji je učinio da stvari krenu nepovratno i da na kraju progovori oružje”, naglasio je Tanasković.

Tanasković je naveo da je Komisija u Izvještaju istakla da je cjelokupan politički život tokom decenija koje je BiH provela unutar Kraljenine Srba, Hrvata i Slovenaca i Jugoslavije, prošao u različitim vizijama tri naroda – Srbi su željeli zajedničku državu, a Hrvati sistematično ispoljavali određeni separatizam i nastojanje da njihov status bude drugačije riješen.

Što se tiče muslimanske politike, koja se najvećim dijelom aktuelizovala kroz jugoslovensko-muslimansku organizaciju, kaže Tanasković, ona je uspijevala da igra na žici između srpskih i hrvatskih težnji i pravi kompromise koji su im odgovarali u datom trenutku.

“Stalno su imali pred očima želju da se na neki način održi ono što su smatrali teritorijalnim integritetom, zaokruženošću BiH i onda su pravili kompromise na svim stranama, u zavisnosti od odnosa snaga, pri čemu su učesvovali i u vladama u Beogradu jer su nekada mislili da će više dobiti na taj način. Kada se situacija izmijenila više su se priklanjali hrvatskim i slovenačkim separatiskičkim zahtjevima”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, nespojive ideje o daljoj budućnosti BiH dovele su do preglasavanja jednog naroda od druga dva i neustavnog referenduma, a potom i do rata.

“S jedne strane, Hrvati su potpuno slijedili politiku Zagreba koja je u to vrijeme bila separatistička, ali budući da su oni bili malobrojniji među tri naroda, nisu predstavljali glavni teg na toj vagi. Muslimani, koji su relativno najbrojniji, opredijelili su se na kraju, bez obzira što to nije bio njihov realni nacionalni interes, da zajedno sa Hrvatima krenu u proces ostvarivanja nezavisnosti BiH, na tragu ovog razbijanja Jugoslavije i onih sugestija koje je dala takozvana Badinterova komisija”, naveo je Tanasković.

On je naveo da su Srbi, u velikoj većini bili protiv toga da budu dovedeni u poziciju da žive kao manjina van Jugoslavije i smatrali su da, kao što neki drugi imaju puno pravo da traže otcjepljenje, odnosno stvaranje svojih država, isto tako imaju pravo da traže da ostanu u državi koja postoji.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести