НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Nadbiskup vrijeđao Srbe i zagovarao katoličku crkvu

15/05/2021

Hrvatski nadbiskup Alojzije Stepinac u svojim spornim pismima Papi Piju Dvanaestom Srbe pravoslavce konstatno je nazivao šizmaticima i otvoreno pokazivao da želi njihov nestanak iz Hrvatske.

 

nadbiskup Alojzije Stepinac

Hrvatski nadbiskup Alojzije Stepinac

 

Istoričar Hrvoje Klasić objavio je dijelove tih pisama na “Net.portalu”, ističući da su to pisma o kojima je govorio patrijarh srpski Porfirije.

Stepinac, koga Katolička crkva u Hrvatskoj kandiduje za sveca i očekuje da Vatikan to potvrdi, u pismu papi Piju citira ustaškog ratnog ministra Slavka Kvaternika: “Ili će Hrvatska biti katolička zemlja, ili neka nestane”.

Za Srbe pravoslavce koji su pod prijetnjom za goli opstanak prelazili u katolicizam, Stepinac nema lijepih riječi već ih optužuje da to rade zbog novca i privilegija.

“Pošto je vlast katolička, osjeća se veliki porast obraćenja Židova i pravoslavnih šizmatika u katoličanstvo. Moramo biti vrlo pažljivi prilikom njihova primanja, pošto su u pitanju materijalni interesi”, tvrdi Stepinac.

 

U obraćanju papi Stepinac navodi da “u krugovima vlasti postoji najbolja želja da se Hrvatska pretvori u katoličku zemlju”.

 

“Želja onih koji trenutno vladaju Hrvatskom /ustaša/ da provedu u djelo učenje Katoličke crkve stavlja nam obavezu da im pomognemo i da ih podržimo sa svom lojalnošću i snagom kojom raspolažemo”, pisao je Stepinac Piju Dvanaestom.

U svojim pismima papi Stepinac hvali ustaškog poglavika Antu Pavelića i piše: “Mora se uzeti u obzir i vrednovati činjenica da je Pavelić istinski katolički praktični vjernik, i da želi stvoriti, uprkos ogromnim problemima, jednu katoličku državu u Hrvatskoj”.

U trenutku kada Stepinac piše ovo pismo, podsjeća istoričar Klasić, već nekoliko sedmica postoji logor Danica pokraj Koprivnice u koji ustaše odvode stotine pa hiljade nevinih Srba i Jevreja.

Dvije sedmice prije prvog Stepinčevog pisma papi 14. maja 1941. godine – 28. aprila ustaše su poubijale 200 seljaka srpske nacionalnosti iz sela Gudovca kraj Bjelovara, a samo tri dana prije ovog pisma /12. maj/ ubili su i oko 400 Srba iz Gline i okoline.

O svim navedenim slučajevima nadbiskup Stepinac je bio odmah obaviješten.

I u drugom pismu upućenom papi Piju 14. juna iste godine Stepinac sa mržnjom piše o Srbima pravoslavcima.

“Veliki je interes Srba šizmatika da uđu u Katoličku crkvu. Sigurno to čine pod dojmom da vlast podržava katoličanstvo. Ali ne može se poreći niti da ih tjera i sva bijeda šizmatičke crkve”, navodi Stepinac.

On u pismu papi ističe: “Kada bi poglavnik Pavelić bio 20 godina na čelu vlade, šizmatici bi bili posve likvidirani iz Hrvatske”.

Ova pisma su u posjedu patrijarha srpskog Porfirija navodi istoričar Hrvoje Klasić i napominje da je o njima govorio u intervjuu Hrvatskoj televiziji.

Klasić je naveo neke od pasusa iz tih pisama, iznoseći da su ti stavovi posebno problematični.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести