НОВОСТИ

НАЈСТАРИЈА СРПСКА ЗАПИСАНА ПЈЕСМА Чак се зна и тачан датум њеног настанка!

12/07/2023

Сматра се да је „Јанко војвода“, који се помиње у овој пјесми, заправо Јанош Хуњади, чувени мађарски војсковођа, капетан Београда средином 15. вијека и отац Матије Корвина, једног од најпознатијих мађарских краљева.

Smederevo fortress on Danube in Serbia

 

„Орао се вијаше над градом Смедеревом“ је најстарија записана српска пјесма. Иако је много ствари изгубљено у турбулентној историји српског народа, запис пјесме „Орао се вијаше над градом Смедеревом“ ипак је сачуван. Зна се чак и тачан датум њеног настанка – 1. јун 1492. године, јавио је еспресо / бастабалкана.цом.

 

Већина српских антрополога и културолога слаже се да најстарије српске народне пјесме потичу из времена насељавања Словена на ове просторе. Ипак, мало тога је сачувано, па данас само можемо да нагађамо како су оне звучале. Прва српска народна пјесма која је одољела зубу времена и опстала до данашњих дана је пјесма „Орао се вијаше над градом Смедеревом“.

 

Ријеч је о најстаријој записаној српској народној пјесми. Записао ју је Рођери де Пачијенца у градићу Ђоја дел Коле, који се налази између Барија и Таранта, 1. јуна 1492. године, и она гласи овако:

 

Орао се вијаше над градом Смедеревом.

 

Ниткоре не ћаше с њиме говорити, Него Јанко војвода говораше из тамнице: „Молим ти се, орле, сиди мало ниже (Сиди мало ниже) да с тобоме проговору.

 

Богом те брата јимају, пођи до смедеревске господе Да с’ моле славному деспоту да м’ отпусти (Да м’ отпусти) из тамнице смедеревске. И ако ми Бог поможе и славни деспот пусти из тамнице смедеревске, Ја те ћу напитати чрвене крвце турешке, Бијелога тијела витешкога

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести