НОВОСТИ

Највећи приватни вртић у Бањалуци поскупљује за 100 КМ

27/05/2024

Тек што су из Градске управе Бањалука најавили повећање субвенција родитељима чија дјеца похађају приватне вртиће, поједини власници ових предшколских установа најавили су драстично повећање цијена.

Фото: Капитал

Међу првима је уједно и највећи, вртић „Звјездица“ који је јутрос родитеље обавијестио да подижу цијену за чак 30 одсто.

Прецизније, за једно дијете боравак поскупљује са 350 на 450 КМ, односно за 100 марака, а за двоје дјеце за чак 180 марака. Тачније до сада су ти родитељи плаћали 620 а сад ће 800 КМ.

Цјеновник ступа на снагу 1. јула, па се тражи потписивање анекса уговора или исписивање дјетета.

У обавјештењу наводе да је дефицит наставног кадра све већи, да је васпитаче готово немогуће пронаћи те да имају велики кадровски дефицит, па су одлучили да им повећају плату како их преостале васпитачице не би напустиле.

– Установа тренутно не располаже са довољним бројем дипломираних васпитача како би формирала јасличке групе од нове предшколске године. Биљежи се и пораст броја васпитача који одлазе из државе, боловања као и прелазак у државне органе због краћег радног времена. Немамо другог рјешења него покушати платити те људе више, обезбиједити им боље услове за рад, како би остали радити у нашој фирми, држави и бринули о нашој дјеци – правдају се они.

Тврде да су принуђени на повећање те да су у супротном приморани да ставе кључ у браву у поједине објекте.

– Пружићемо прилику родитељима који могу да плате и који имају потребу за вртићем останак у истом, тако да потпишу Анекс о повећању цијене до 15. јуна и онима који то нису у могућности довољно времена, тридесет дана, да пронађу неку алтернативу за смјештај њихових малишана – поручују из „Звјездице“.

По добијању ове информације родитељи су углавном остали затечени. Вибер група у којој их има скоро 1.400, а која је формирана како би се заједно борили за боље услове и изједначавање права са дјецом из јавних вртића, пуна је негативних коментара.

– Ово је брука и срамота. Вртиће ћемо на крају плаћати као суво злато. На овај начин очигледно иду да направе тријажу  и угасе средњи сталеж,или имаш да платиш или не радиш и чуваш дијете. До краја године вртић за двоје дјеце ће бити 1000км. Брука и срамота. Очигледно приватне установе немају никакве контроле и могу да се бахате како они желе и да одређују цијене онако како они сматрају да треба –  написао је један од родитеља.

Други родитељ кривца препознаје у држави, у којој се према његовој оцјени пронаталитетна политика своди само на обичну причу.

– Ово је срамота свих срамота, да држава и локална самоуправа не интервенишу у овој ситуацији а пуна су им уста пронаталитетних политика. Битно је да су све теме попут резолуције, Русије, Украјине, Палестине важније од оних које живот значе – поручио је он.

Иначе финансијски подаци показују да је ова приватна предшколска установа у прошлој години имала приходе од преко три милиона марака и добит већу од 230.000 КМ.

Подсјећамо, градоначелник Драшко Станивуковић је прије само неколико дана најавио могућност да се субвенције са садашњих 60 повећају на 100 марака по дјетету.

Родитељи сматрају да су се нашли у зачараном кругу гдје ефекат од субвенција не виде, јер је њихово увођење за собом повукло и поскупљење у вртићима.

На најаву новог поскупљења из ПУ „Звјездица“ реаговао је и градски менаџер Бојан Кресојевић који је поручио да је ово поскупљење неприхватљиво, оцијенивши да је овдје ријеч о злоупотреби субвенција.

– Град је најавио повећање субвенцијама које имају за циљ побољшање положаја родитеља. Због тога је неприхватљиво повећање цијена које нема утемељење у расту трошкова и нећемо дозволити “рат цијенама” између предшколских установа преко леђа родитеља – казао је Кресојевић.

Он је позвао управу „Звјездице“ да повуче своју одлуку до проналаска разумног рјешења.

– Град Бањалука ће искористити расположиве механизме да спријечи неконтролисано повећање цијена, а са представницима поменуте установе ће бити организован састанак – навео је он.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести