НОВОСТИ

НАША ОСВЕТА ЈЕ СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЛЕ СРБЕ У Гаравицама убијено више Срба него Бошњака у Сребреници

27/09/2023

Почетком Другог свјетског рата 1941. године усташе су у мјесту Гаравице, једном од највећих стратишта српског народа у Независној Држави Хрватској (НДХ), побиле 12.000 српских цивила, а међу жртвама је био и велики број дјеце.

Према енглеским обавјештајним подацима, на ширем подручју Бихаћа убијено је између 14.000 и 14.500 људи, а власти бивше Југославије су прикривале масовне покоље и убиства Срба због прокламовања идеје братства и јединства којом су потпуно изједначиле крвника и жртву.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је на обиљежавању 82 године од злочина над Србима у Гаравицама код Бихаћа да је 15.000 Срба побијено јер су били православне вјере, да су их убијале њихове комшије,

муслимани и Хрвати, те поручио да је највећа освета – сјећање и постојање Републике Српске.

 

“Касније су ти исти постали важни представници у бившој држави. Због тога је и запуштено и оскрнављено спомен-обиљежје”, рекао је Додик.

 

Он је у обраћању нагласио да је у Гаравицама страдало више Срба него Бошњака у Сребреници, али да и то није довољно да овај дан прође без провокације. “Данас су овдје поједини, који све снимају и шаљу на портале, да би се могли иживљавати. Данас у овом мјесту Срба нема, и то довољно говори о намјерама према Србима”, истакао је Додик, јавила је Срна, пренио РТРС.

 

Указао је да у Гаравицама нема представника међународне заједнице, али ни представника локалних власти да искажу поштовање према жртвама. “Покушавамо да добијемо сагласност да нешто изградимо овдје, али не можемо. Остаћемо посвећени овом мјесту и покушаћемо са нашом Црквом изградити спомен-капелу са именима свих жртава”, нагласио је Додик.

 

Истакао је да се о овом злочину није знало и није се учило у бившој држави.

“Тако је и у Броду на Дрини. И данас има оних који мисле да је то тако требало. Нећемо више дозволити ударац на нашу земљу и наша права”, рекао је Додик.

 

Предсједник Републике Српске је поновио да граница у БиХ постоји и да су јасне надлежности. “Боли ме као припадника српског народа што овдје нема достојанственог обиљежја за страдале Србе. Муслимани и Хрвати достојанствено обиљежавају страдања. Увијек ће тако бити, а ми ћемо у Федерацији како можемо”, истакао је Додик.

 

Обиљежавање сјећања на страдање Срба у Гаравицама организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести