НОВОСТИ

Наставак суђења Дудаковићу за злочине над Србима у Крајини

11/09/2023

Суд БиХ заказао је за данас наставак суђења некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и још шеснаесторици припадника и команданата тог корпуса због злочина почињених над српским цивилима и војницима на подручју Крајине.

 

 

Дудаковићев адвокат Асим Црналић рекао је да је за данас планирано саслушање два свједока Тужилаштва БиХ.

 

Осим Дудаковића, за злочине против човјечности почињених на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа и Сански Мост те околних села, за убиства више од 300 лица, прогон и уништење вјерских објеката, терете се и Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Коњежић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

 

Против 17. оптуженог Алета Хоџића предмет је раздвојен након што је Суд добио налаз тимског вјештачења и он ће бити посебно довршен када се за то стекну услови.

 

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

 

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених још се трага.

 

Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине над жртвама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна за вријеме сукоба у Цазинској крајини на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Рочиште је заказано за 13.00 часова.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести