НОВОСТИ

Nastaviti sa zaštitom Visokih Dečana

19/05/2021

Ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković je povodom zahtjeva Prištine da se Visoki Dečani izuzmu sa liste najugroženijih lokaliteta kulturnog nasljeđa, apelovala na sve organizacije koje se bave zaštitom kulturnog nasljeđa da ne podliježu političkim pritiscima, već da rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom i činjenicama.

 

Високи Дечани

Visoki Dečani

 

Gojkovićeva ukazala da su Visoki Dečani u kontinuitetu izloženi brojnim napadima od 1999. godine.

 

Manastir Dečani je uvršten na listu svjetske baštine

„Manastir Visoki Dečani se od juna 1999. godine nalazi pod zaštitom snaga KFOR-a usled stalnih napada ekstremista i u takvim uslovima manastir je uvršten na listu svetske baštine 2004. godine, a svega dve godine kasnije dobio je status svetske baštine u opasnosti”, navela je ona.

 

Prema njenim riječima, to je vjerovatno jedini primjer u Evropi, gdje se objekat koji je sagrađen u 14. vijeku nalazi pod vojnom zaštitom pune 22 godine, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

 

“Briga i zaštita ovog spomenika srpske kulture, koji je od neprocenjivog značaja i za svetsko kulturno nasleđe, kao i drugih crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve je neophodna i zato apelujem na sve organizacije koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa da ne podležu političkim pritiscima, već da svoj rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom i činjenicama”, istakla je Gojkovićeva.

Izvor: Srna

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести