НОВОСТИ

„НЕ УДРИ БРАТА СРБИНА, ЦРНОГОРЧЕ“ Кучи и данас “бијесне” због једног споменика, за њих је то “прст у око”…

22/10/2023

Овај, за наше просторе необичан споменик посвећен војводи Мирку Петровићу годинама је предмет спора.

 

 

Племе Кучи, због страшног злочина који је починио војвода Мирко, годинама тражи његово измјештање!

Подсетимо, споменик је у облику обелиска, рађен у камену и висине је 10 метара. Камени обелиск је обиљежје античког Египта.

Споменик војводи Мирку Петровићу Његошу (1820-1867), оцу краља Николе, кључне личности из доба владавине књаза Данила подигнут је недуго након ослобођења Подгорице.

Постојао је све до Првог свјетског рата када је срушен 1919. године. Поново је обновљен 2017. године када је постављен нови камени обелиск висок 10 метара, дјело црногорско-хрватског сликара и књижевника Димитрија Поповића који је изазвао бурне реакције народа.

Колико далеко се отишло са полемиком око споменика, свједочи и то да се те исте године предлагало да се грађани главног града Црне Горе изјасне на референдуму о овом питању.

Више од једног вијека племе Кучи противи се подизању споменика и тражи његово измјештање на Цетиње, истичући улогу војводе у похари Куча из 1856. године када је у два наврата убијено више стотина припадника овог племена. Од тада па све до данас покушава да се заобиђе прича о том трагичном догађају.

Разлог крвавог похода био је бунт овог поносног племена због терора који је спроводио тадашњи владар књаз Данило Петровић Његош, у народу познатији као Зеко Манити, подсјећа Информер.

Најстарији припадници овог племена истичу да немају ништа против споменика, колико против тога да је постављен на територији која традиционално припада Кучима. Као противтежу споменику – обелиску ово поносно племе 2017. године подигло је крст висок 4 метра у спомен жртвама похаре из 1856. године на којем су уклесане речи “Не удри брата Србина, Црногорче”.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести