НОВОСТИ

Ne znam kako će mi presuditi, ali ja bih želeo da to bude smrt! Posljednje pismo Gavrila Principa

28/04/2021

atentator

Gavrilo Princip

Na današnji dan 1918, član Mlade Bosne i atentator na austrougarskog prestolonasljednika Franca Fedinanda, umro je u zatvoru u Terezinu na današnji dan 1918. godine.  Bio je revolucionar koji je cijelom svijetu poznat kao čovjek koji je pokrenuo Prvi svjetski rat.

Kaznu je služio u samici, gdje je polako umirao od gladi i bolesti jer je hranu dobijao tek svaki peti dan. Mučen je zvjerski na razne načine. Budući da je bio maloljetan kada je izvršio atentat, Gavrilo Princip nije mogao biti osuđen na smrtnu kaznu, već je dobio dvadeset godina robije.

Uoči samog proglasa osude Princip je napisao svoje posljednje pismo koje je uputio roditeljima,a prenosimo ga cijelog:

Poslato iz Sarajeva 25.x 1914. Za večernju poštu Alfred Makanec

Dragi Roditelji,

Prije svega Vas molim da mi oprostite na velikoj nesreći i žalosti, koju sam Vama nanio. Ja sam inače zdrav, no to ne znači ništa, da li sam bolestan ili mrtav – to mi je potpuno radi mene, svejedno – no meni je jedino žao Vas i cijeloga naroda, zbog nesreće koja ga je snašla. Meni i mojim nesrećnim drugovima već je rasprava svršena, a u četvrtak će nam se proglasiti osuda.

Kakva će biti ne znam, ali bih najvolio da me na smrt osude. Ne mogu Vam pisati o svojim duševnim mukama, no to Vam i ne treba znati. Kako sam rekao- oprostite mi i pomirite se sa tim da mene više nema, a ja Vas volim i ljubim iznad svega srca i duše. Gledajte na svaki način da Nikicu školujete. Više ništa, nego bezbroj poljubaca Vama i svima koje poznam. Mnogo Vas voli i poštuje Vaš sin

Gavrilo

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести