НОВОСТИ

Шпирић: Српски делегати досљедно поштују закључке Скупштине Српске |

Бореновић одговорио Тривићевој: Ништа не би постигла да није било мене и партије |

Тривић: Бореновић није смио на црту Додику |

Ковачевић: Република Српска није крпа којом може да се брише под |

Вишковић: Имовина прије 30 година уграђена у Устав Српске – Комшић и Бећировић немају ту шта да траже |

СВЕ ОТИШЛО У НЕПОВРАТ ЗБОГ ЈЕДНОГ ПРЕСРЕТНУТОГ ПИСМА… Да је Карађорђе прихватио ово, историја Србије би изгледала ПОТПУНО ДРУГАЧИЈЕ! |

ТАЈНЕ ИЗ ЋЕЛИЈЕ 1.121 У КОЈОЈ ЈЕ БОРАВИО МИЛОШЕВИЋ! Био је свјетска ексклузива без премца, нудили су баснословне суме новца за његове фотографије! |

Удружење логораша: Пуна подршка институцијама Српске у заштити националног интереса Срба и очувања Српске |

Нешић: Неће проћи Бећировићев и Комшићев закон о имовини |

Егић: Успјели смо да испоштујемо све захтјеве борачке популације |

Непознати разлози за одгађање рочишта за злочине у Добровољачкој

06/09/2023

Суђење “Ејупу Ганићу и другима” оптуженима за злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву које је било заказано за данас одгођено је из непознатих разлога, а Ганићев адвокат Лејла Човић рекла је да и њој није познато који су разлози.

 

 

– Само су нас из Суда обавијестили да се рочиште одгађа, не наводећи разлоге због чега – рекла је Човићева за Срну.

Из Суда БиХ нису одговорили на питање Срне који су разлози за одгађање рочишта.

На прошлом рочишту одржаном 19. јула, Веселко Тамаш, свједок Тужилаштва БиХ, испричао је на суђењу за злочине над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици 1992. године да су из касарне “Виктор Бубањ” као Војна полиција отишли након информације о нападу на команду на Бистрику и да је видио рањене код Скендерије, као и изгорјела возила.

Тамаш је рекао да је био на одслужењу војног рока у касарни “Виктор Бубањ” и да је припадао оклопној чети Војне полиције, те да је 2. маја 1992. била узбуна и да су кренули са пет борбених возила због информација о нападу на Команду на Бистрику.

Он је испричао да је био у борбеном оклопном возилу у којој је било седам чланова посаде, те да су преко везе чули да су се два возила вратила у касарну, а да су на мосту код Скендерије видјели рањене припаднике загребачке Војне полиције ЈНА.

– Стали смо да их увучемо…Пуцали су на нас из жбуна – навео је Тамаш и додао да су из возила узвратили на ватру по наредби командира.

Рањене су одвезли у болницу, а у наставку пута су, како је рекао, чули да им се спрема засједа код хотела “Европа”, те су другим путем дошли до Команде, гдје су се распоредили у одбрану, а потом повукли унутра.

Он је додао да је сљедећег дана чуо да долази Унпрофор да би се извукли из Команде за Лукавицу.

Када је колона кретала, он је навео да је његов командир рекао да се нешто “муља”, те да је возећи парком обишао друга возила дошавши на чело колоне.

– Стали смо одмах иза Кукањца и Изетбеговића… Наишли смо на барикаде. Неки у маскирној, беретке, био је и Јован Дивјак, ту су били распоређени – присјетио се Тамаш и додао да им је пришла добро организована војска, а да је један развукао зољу, те су код Дивјака интервенисали да не пуца.

Према ријечима свједока, војник је три пута подизао и спуштао зољу.

На сугестију Лејле Човић, адвоката Ејупа Ганића, да су се на Скендерији већ водиле борбе када су се зауставили, Тамаш је рекао да му се чинило да је била засједа.

– Видјели смо изгорјели “пинцгауер”. Било је више изгорјелих возила иза трамваја – рекао је свједок.

Човићева га је питала због чега је у изјави из 1993. рекао да је приликом заустављања колоне видио велику масу наоружаних цивила, а није спомињао организовану војску, Тамаш је рекао да не зна како је изјавио или је неко погрешно написао.

– Било је и цивила и војника – рекао је свједок.

Судију Дарка Самарџића је интересовало ко им је наредио да крену из касарне, на шта је свједок рекао да је то могао само командир, а на питање ко им је рекао да понесу оружје истакао је да војник не оставља пушку.

За напад на колону, убиства, рањавање и злостављање припадника ЈНА и цивила оптужени су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хамид Бахто, Хасан Ефендић, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко, који су обављали високе политичке, војне и полицијске дужности.

Када ће бити настављено суђење ње познато.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести