НОВОСТИ

НИ МЕТРА СРПСКЕ ЗЕМЉЕ НИСУ ДАЛИ НЕПРИЈАТЕЉУ Најјача војна формација Семберије, окупили више од 6.000 бораца

05/09/2023

Друга семберска бригада Војске Републике Српске формирана је 6. јуна 1992. године од четири батаљона, а касније јој је придружен и пети батаљон. Кроз ову бригаду прошло је више од 6.000 бораца, од којих је 150 погинуло, а око 500 рањено.

 

 

Друга семберска бригада Војске Републике Српске представљала је најјачу војну формацију Семберије, а њен ратни командант био је Благоје Гавриловић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић подсјетио је да су припадници те бригаде 1992. године добили своју зону одговорности која је пуне четири године чувана и није изгубљен ниједан једини метар.

Остојић је истакао да је Друга семберска бригада формирана од људи који су се већ налазили у борбама на подручју Брчког, те да су њени припадници дали огроман допринос да се град Брчко сачува и остане у рукама српске војске.
“То је касније омогућило спој са јединицама из правца Шамца и Пелагићева, а потом са крајишким јединицама које су се среле код Модриче, чиме је окончана судбоносна битка из 1992. године – битка за коридор живота, те омогућено повезивање источног и западног дијела Републике Српске, као и спој са матицом Србијом”, рекао је Остојић, јавила је Срна, пренио РТРС. Заслуге Семберске бригаде броје се, додао је, и у броју погинулих припадника бригаде, те броју рањених.

Он је указао на губљење надлежности Републике Српске у послијератном периоду, те позвао борце на слогу и јединство. “Ми као људи који смо постигли историјски успјех по први пут у историји и створили Републику Српску, морамо да учинимо све да дођемо до слоге и јединства које ће водити једном ширем консензусу и договору око виталних интереса којим ћемо сачувати Српску”, рекао је Остојић и додао да борци не желе да дјеца у уџбеницима уче да су они били агресори, те да једино оружје које имају у рукама су били и остали слога и јединство и очување Српске.

Предсједник Борачке организације Бијељина и бивши борац ове бригаде Миодраг Стевановић рекао је на обиљежавању да иако званично формирана 6.јуна 1992. године, њени припадници су, у резервном саставу ЈНА и Територијелној одбрани, још 30. априла учествовали у одбрани града Бијељина, Зворника и Брчког.

Навео да су послије одлуке да се формира Друга семберска бригада, борци те јединице бранили Српску на свим војним ратиштима – од Горажда до Крајине, као и у околини Бенковца бранили српски народ. Генерал Војске Републике Српске у пензији Перо Млађеновић рекао је да је први формирани батаљон бригаде бројао 340 бораца, а послије тога је услиједило формирање осталих једица. “Бригада је у врло кртком року достигла своју формацију што се тиче бројности. Бригада је испуњавала све у својој зони одговорности, али и на многим другим ратиштима”, рекао је Млађеновић.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести