НОВОСТИ

Влада Српске прогласила 27. септембар Даном жалости |

Цвијановић са амбасадром Холандије о процесу европских интеграција |

СНСД Бањалука: И даље дуге листе чекања за вртиће, одговорна градска администрација |

Бањалучка “Паук служба” склонила Вукановићев аутомобил |

Мазалица: Израда Приједлога закона о непокретној имовини при крају, имовина практично укњижена |

Посланици НСРС одали почаст страдалим Србима на Космету |

Тадић: Нема приступања ЕУ са странцима у Уставном суду и Комшићем у Предсједништву |

СРПСКИ МАНАСТИР ПОЗНАТ ПО ЈЕДНОЈ МИСТЕРИЈИ! Вјерује се да он крије мапу великог закопаног блага које је Марку Краљевићу поклонила вила Равијојла |

ЗБОГ ОВИХ РИЈЕЧИ ЗАВРШИО У ЗАТВОРУ! Поруке великог академика и данас одјекују: Српски народ мора да се окрене себи! |

МИСТЕРИЈА МАРШАЛОВЕ САХРАНЕ У гроб „отишао“ на велики српски празник и дан Трећег српског устанка! Ништа у животу, па ни у смрти није случајно |

НИ СМРТ МАЈКЕ НИЈЕ ОЖАЛИО Идеолози зла стварали етнички чист простор за неке друге народе

07/08/2023

Некадашњи заточеник логора у Доњој Махали код Орашја Драго Божић је тортуре кроз које су прошли он и његови сапатници описао у књизи “Орашје – Доња Махала 418 дана мог пакла” која је 7.јула представљена у Обудовцу.

 

Божић, који данас живи у Пећинцима у Србији, каже да су у књизи саткане многе приче о томе шта су преживјело и његових 40 сапатника, од којих 17 није преживјело.

 

“Прошло је 30 година, али и данас осјећам посљедице боравка у логору. Највеће невидљиве посљедице јесу психолошке које сви носимо у себи. Опхођење мучитеља према нама, физичко и психичко иживљавање оставили су неизбрисив траг на свакој личности. Још више ме боли то што сам већину познавао. Рат је веома ружна ствар. Никоме не желим да га доживи, а нарочито дешавања малтретирања, туче и било који вид насиља”, рекао је Божић.

 

Он је додао да је књигу посветио свим жртвама које су страдале у логору, породицама, а нарочито млађем нараштају који на срећу није имао прилику да буде у оваквој ситуацији, те је оставио књигу у аманет.

 

“У овом времену све одлази у заборав. Мени и мојим сапатницима који смо преживјели није ништа страно. Желио сам да ова књига остане за наук и незаборав нашим покољењима”, каже Божић, јавила је Срна, пренијеле Вечерње новости. Он је навео да му је, послије свих недаћа, један од најтужнијих тренутака у логору био када му је умрла мајка, а није смио да плаче.

 

Рецензент књиге Љубан Каран рекао је да текст аутора није лако читати, да су потребне паузе да би се нормалан човјек сабрао и покушао разумјети такву концентрацију зла на тако малом простору, која је просто незамислива, те да није чудо што је Божићу требало толико времена да сједне и почне да пише.

 

Он је истакао да је ауторов рукопис важно свједочанство за изучавање историје и страшне судбине на Балкану, који су морали бити уклоњени да би идеолози зла стварали етнички чист простор за неке друге народе.

 

“Његов рукопис је важан и због тога што се све ове године двоумио да узме перо у руке. Аутора су убијали сваког дана, правим чудом нису га убили физички,

али на сваки други начин јесу. Њега, његову родбину и сународнике убили су доброта и ментални склоп који не може препознати зло на време, па тако ни опасност”, каже Каран.

 

Предсједник Борачке организације Шамац Радован Зорановић рекао је да је ова књига показатељ како пролазе Срби тамо гђе немају своју државу. Технички организатор промоције, одржане у Дому културе “Др Милан Јелић”, је Борачка организација Шамац, а промоцију је пратила и изложба фотографија са мотивима логора у Орашју.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести