НОВОСТИ

НИЈЕ ВОЛИО ТИТА И КОМУНИСТЕ: Био је “плаве крви” – из чувене породице, за његово презиме крив поп

18/02/2023

Популарни Паја из Камионџија није волио да прича о свом поријеклу.

 

 

За глумца Павла Вуисића везују се многе приче, анегдоте и урбане легенде. Неке од тих прича иако немају увијек упориште у истини, али ипак остају важно свједочанство о популарности чувеног Паје. Оно што је јавности готово непознато, тиче се знаменитог глумчевог поријекла и породице, о чему он није говорио.

 

Павле Вуисић ретко је давао интервјуе,а готово никада није причао о свом поријеклу. Тако је јавност остала ускраћена за занимљиве чињенице везане за његову породичну историју и рани живот.

 

Док се о анегдотама везаним за Павла Вуисића доста писало и препричавало, биографски подаци попут поријекла (података о родитељима и прецима) и раном живота тешко се могу пронаћи на претраживачу.

 

Тек увидом у генеолошку студију поријекла породице Вуисић, стиче се права и истинита слика о његовој породици, као и положају који су они уживали у предратном друштву.

 

Његово право презиме било је Вујисић, али сплетом околности оно је касније измјењено. Супруга покојног великана, Мирјана, која је са њим провела 32 године, прије неколико година изнијела је нешто другачију верзију ове приче.

 

„Ја сам до прије годину дана мислила да је то била нека његова ујдурма. А шта се догодило? Крштен је у цркви Светог Саве на Славији. А поп Шумадинац који је то уписивао, написао је “Вуисић”, и тако је то, у ствари, остало. Још су се гледале црквене књиге и кад смо мењали документе 1968, упишу Вуисић, по крштеници. Павле послије тога дође кући и каже мајци: “Ја више немам везе с вама, ја сам Вуисић”, испричала је тада Мирјана за “Недељник”.

 

За Павла Вуисића везују се урбане приче о томе како је гајио антипатије према комунистима. Иако поузданих и конкретних података о томе нема, његова породична прича сугерише да је из приватних разлога могао да гаји анимозитет према њима.

 

Дједа и отац знамените личности

 

Породица Вујисић води порекло од племена Морачана, из Брда (у данашњој Црној Гори). У свом крају, Вујисићи су важили као мјесни и племенски главари.

 

Дједа Павла Ву(ј)исића, по коме је славни глумац и добио име, био је знаменита личност у краљевини Црној Гори. Био је управитељ Колашина и командант Ловћенске бригаде. У току Првог свјетског рата командовао је Другом дивизијом Источног одреда црногорске војске, а у неким акцијама замијењивао је чак и чувеног сердар Јанка Вукотића.

 

Био је носилац многих одликовања, а због храброг држања у Мојковачкој бици, испевана му је и једна песма:

 

Кад се таква одлука донесе

 

Сердар Јанко распоред поднесе

 

За темеље српска идеала

 

Прво зове Вујисића Павла,

 

Гдје сва слуша господа остала,

 

Који личе на старе војводе,

 

Њему сердар говорити оде:

 

„Вујисићу хитај пут Левера,

Да не прође њемачка потјера,

Нека твоја наредба допире

Докле Тара у Дрину увире”.

 

Умро је 1920. године као командант дивизије у војсци краљевине Југославије. Сахрањен је уз највише војне почасти. Имао је чин пуковника.

 

Његов син, а отац глумца Павла Ву(ј)исића, Милисав рођен је у селу Речине, близу Колашина. Био је високообразован и као државни службеник, по распореду државне управе Краљевине Југославије распоређиван у више мјеста по Југославији на врло одговорне дужности. Једно вријеме вршио је и положај шефа полиције Зетске Бановине, подсјећа портал Лепоте Србије. Био је ожењен са Радмилом и имао два сина и ћерку.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести