НОВОСТИ

НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО НАПАД Битка исписана златним словима у српској историји

20/10/2023

Битка на Церу је заувијек убиљежена у српску и светску историју. Овај војни сукоб је вођен између Аустроугарске и Србије августа 1914. године, у којој је наша војска однијела убједљиву побједу.

У Теми дана на Информер ТВ о нашем тријумфу и годишњици обиљежавања побједе над непријатељем причали се са професором доктором Милојем Пршићем, пуковником Слободаном Ђукићем и предсједником клуба “Ноћни вукови” Лазаром Лукићем.

 

Професор доктор и историчар Милоје Пршић истиче да је српски тријумф над бројно надмоћнијим непријатељем означио прву побједу Савезника у Првом свјетском рату.

 

– Први Свjетски рат је био неизбјежан јер је Аустроугарска и прије рата водила антисрпску политику, зато су и жељели рат. Аустроугарска објавила рат Србији 28. јула, само мјесец дана послије атентата на Франца Фердинанда. Српски тријумф над бројно надмоћнијим непријатељем је означио прву побједу Савезника у Првом свјетском рату. Рат је почео 12-тог августа , а не 15-тог августа како неки историчари наводе. Еп о подвизима Војводе Мишића, Путника, Степановића, Бојовића и српске војске живјеће вјечно – испричао је Пршић.

 

Пуковник др Слободан Ђукић наводи да је однос снага између двије војске био несразмјеран, али је Живојин Мишић успио да убиједи Радомира Путника да војска крене у напад и изненади Аустроугаре на Церу.

 

– Однос снага је био несразмјеран, Аустроугари су имали далеко већу војску од наше. Српска војска је направила дефанзиван план да брани линију од Ваљево-Шабац-Лазаревац, а мањи одреди су били на Сави и Дрини и њихово задужење је било да успоравају аустроуграске трупе. Живојин Мишић је убиједио Радомира Путника да војска крене у напад и тако се десила битка на Церу. Аустроугари нису очекивали да наше трупе буду далеко од дефанзивних линија и то их је додатно уплашило и изненадило – рекао је пуковник Ђукић.

 

Председник клуба “Ноћни вукови” Лазар Лукић говорио је о томе да је српска војска остварила невјероватну победу и да његов клуб моторсита сваке године одаје почаст херојима.

 

– Невјероватна побједа мале и сиромашне Србије над далеко моћнијим непријатељима је оставила траг у свим историјским и свјетским књигама. Наш клуб бајкера сваке године обиљежава Церску битку од 12-тог до 24-тог августа. Моторима прелазимо цијелу област око Цера да одамо почаст српским херојима – казао је Лукић.

Остале Вијести