НОВОСТИ

Нико није одговарао: Сутра 32 године од убиства новинара РТС-а у Хрватској

08/10/2023

Сутра се навршавају 32 године од како су на путу Петриња-Глина у Хрватској, током рата у тој земљи, убијени новинари шабачке екипе Радио-телевизије Србије /РТС/, новинар Зоран Амиџић, сниматељ Бора Петровић и асистент сниматеља Дејан Милићевић, а за то нико није одговарао, саопштено је из Удружења новинара Србије.

 

 

 

Мобилисани уредник у Радио Шапцу Сретан Илић преминуо је на путу до болнице.

 

Аутомобил у којем се налазила екипа РТС-а нападнут је из засједе и изрешетан 9. октобра 1991. године.

 

Командант Трећег батаљона 544 моторизоване бригаде ЈНА Јово Илић је за “Досије о убијеним и несталим новинарима” Удружења новинара Србије раније рекао да су новинари убијени у вријеме када је на снази било примирје.

 

Из Удружења напомињу да нико од војних ни цивилних власти Илића није контактирао, иако је он први био на лицу мјеста и превезао рањеног мобилисаног уредника Илића до бригадне болнице у Глини.

Подаци из Амиџићеве новинарске биљежнице и документације коју је имао код себе убрзо послије убиства појавили су се у хрватском листу “Слободни тједник”.

 

У том листу, осам дана након убиства, појавио се текст под насловом “Пуцати на шпијуне без заустављања”, а из текста се види да је аутор, потписан са Јован Кубура, користио биљежницу и документе која је код себе имао Амиџић када је убијен.

 

Остале Вијести