НОВОСТИ

ЊЕГОШ УСТАНOВИО МЕДАЉУ ОБИЛИЋА

14/10/2023

Постала највише црногорско војно одликовање

 

 

Петар II Петровић Његош рођен је, 13. новембра 1813. године, у селу Његуши у близини Цетиња, у Црној Гори.

Био је српски православни владика и поглавар Црне Горе. Један је од највећих српских пјесника и филозофа. Његово најпознатије дјело је поема “Горски вијенац”, али ту су и друга важна дела попут “Луча микрокозма”, “Лажни цар Шћепан Мали”.

Његошево схватање било је да је борба за независност и слободу највећа дужност човјека. Његош је у Црној Гори увео редовне порезе и мноштво нових закона, а оформио је и војску.

Његове посјете Русији подстицале су га да улаже напоре за модернизацију. Отворио је двије фабрике барута и изградио бројне путеве и бунаре, а установио је и медаљу Обилића, која је постала највише црногорско војно одликовање, подсјећа Информер.

“Ноћ скупља вијека”

Сви га памте као владику који је писао епске стихове, постао је синоним за јунаштво и борбу за слободу, али је остала забиљежена и једна другачија пјесма у односу на његово стваралаштво, која је открила и другу страну омиљеног владике.

У пјесми “Ноћ скупља вијека”, Његош је описао једну ноћ која је за њега била вреднија од цијелог живота. Ноћ у којој му долази “дивна вила” коју он одводи у шатор “ка испуњењу свјетој жељи”. Пољубац који одузима дах, црна коса која јој пада низ рајске груди и њено знојаво тијело позивају песника да на један чулан, бесраман начин опјева уживање које је с њом осјетио. Пред појавом виле, њеним мирисом и додиром, пред посједовањем ње, све друге среће овог свијета постају незнатне. Једна ноћ која се памти читав живот.

Чим је објављена пјесма је покренула велики број спекулација. Да ли је Његош опјевао своје искуство, коме је посвећена, да ли владици уопште прилиичи да пише љубавну и еротску поезију?!

Ова пјесма први пут је штампана у “Босанској вили” 15. јануара 1913. године. Објавио је Павле Поповић који ју је пронашао у Јавној библиотеци у Петрограду под називом Ноћ скупља вијека.

Заљубљен у Милицу Стојадиновић Српкињу

Црногорски владика и пјесник, Петар II Петровић Његош врло млад се замонашио, а стицајем околности постао је владика. Али судећи по његовим пјесмама и изјавама, испод мантије је куцало ватреноцрногорско срце. Свједочења кажу да је владики запала за око пјесникиња Милица Стојадиновић Српкиња и једном приликом је рекао:

“Ја појета, она појета, да нијесам калуђер, ето кнегиње Црној Гори”.

Петар II Петровић Његош је на нивоу Митрополије Црногорско-приморске канонизован, и уведен у ред светитеља као Свети Митрополит Петар Други Ловћенски Тајновидац, који се празнује 19.маја.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести