НОВОСТИ

Njegovati slobodarsku tradiciju Vojske Srpske i srpskog naroda

12/05/2021

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim pripadnicima Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, vojnicima, podoficirima, oficirima, civilnim licima i generalima u Oružanim snagama BiH, koji baštine tradicije Vojske Republike Srpske, 12. maj – Dan Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i Dan Vojske Republike Srpske.

 

Milorad Dodik

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik

Dodik je naglasio da obilježavanje 12. maja učvršćuje uvjerenje da je Republika Srpska neprikosnovena i trajna, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

 

– Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk, koji je nastavio da baštini tekovine Vojske Republike Srpske, garant je opstanka srpskog naroda i Republike Srpske na ovim prostorima. Srpska vojska i srpski narod su po tradiciji slobodarski, uvijek na strani mira, slobode, pravde i istine – istakao je Dodik u čestitki.

 

On je naveo da je Vojska Republike Srpske osnovana da bi zaštitila srpski narod i najčestitije i najčasnije učestvovala je u stvaranju Republike Srpske.

 

– Ne samo na ovaj dan, već svakodnevno treba da se sjećamo časnog puta Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, kroz šta je sve prošla da bi odbranila teritoriju Republike Srpske, a sa posebnim poštovanjem treba da odamo počast stradalim srpskim vojnicima koji su u temelje naše Republike Srpske vječno uzidali ono što je najvrednije – život i dijelove tijela – naglasio je Dodik.

 

On je rekao da svi mi koji danas uživamo u slobodi i miru s dubokim poštovanjem i vječnom zahvalnošću treba da njegujemo sjećanje na njihovu žrtvu.

 

– Istovremeno, to nas obavezuje i da trajno čuvamo i branimo našu Republiku da bi je što bolju i snažniju ostavili u naslijeđe našim potomcima, te da njegujemo slobodarsku tradiciju srpskog naroda – naglasio je Dodik, ukazavši da gdje Srbi nisu imali svoju državu i vojsku, imali su stradanja, ogormnu žrtvu i golgotu.

 

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

 

Vojska je bila glavna snaga u odbrani Republike Srpske i postojala je do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH. Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski/Republika Srpska/ puk.

Izvor: Srna

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести