НОВОСТИ

“Нова резолуција о Сребреници – доказ да БиХ спољнополитички не може да функционише”

17/03/2024

Српски дипломата Дарко Танасковић рекао је да је амбасадор БиХ у УН Златко Лагумџија својим незаконитим поступањем у случају подношења у УН евентуално нове резолуције о Сребреници само приложио додатни доказ да садашња БиХ спољнополитички не може да функционише, односно да њена јединствена спољна политика не постоји.

 

 

Танасковић је рекао да нису изненађујући за сада званично непотврђени наговјештаји о томе да би Лагумџија могао покушати да у УН издејвствује усвајање резолуције о наводном геноциду у Сребреници, али да то, уколико би се нашло пред Савјетом безбједности УН, неће проћи због вета Русије.

Он је нагласио да је резолуција о Сребреници недосањани сан, трајна опсесија и дипломатски задатак амбасадора БиХ у УН Златка Лагумџије за који овлаштење и инструкцију није прописно добио из Сарајева, већ из неког другог центра.

Танасковић је подсјетио на неуспјех Лагумџије да 2015. године док је био министар иностраних послова у Савјету министара заједно са Британцима прогура такву резолуцију у УН као круну његовог углавном неуспјешног, а претенциозног министровања.

– Сада, као стални представник у УН, без сагласности Предсједништва БиХ, дакле илегално, вјероватно удружен са истим дежурним бјелосвјетским мешетарима, желио би можда да поправи утисак – рекао је Танасковић за Вечерње новости.

Према његоовом мишљењу, разлози за поновно настојање да се прогура оваква резолуција су то што бошњачка политичка и интелектуална елита никако не може да се “одлијепи” од улоге жртве, као кључног аргумента антисрпског дјеловања.

Други разлог је, навео је Танасковић, то што је због украјинске кризе појачан приотисак на Републику Српску, али Србију и укупан српски национални корпус, па сви у сусједству који нису склони Србима хрле да се прикључе тој пропагандној хајци.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Танасковић је истакао да Приштина досљедно спроводи метод повремених удара на српску заједницу како би капитализовала околности које послије тога настају и ојачала своју позицију у преговарању са Београдом.

Он је као примјер навео да Американци, као највећи покровитељи Приштине, прво су критиковали укидање динара на Косову и Метохији, а сада се задовољавају захтјевм да се посљедице по Србе тог агресивног чина рјешавају кроз дијалог, умјесто да издејстувју да се та спорна одлука повуче, док Запад ћути.

Он је рекао да се премијеру самопроглашеног Ксоова Аљбину Куритју и “његовој дружини” жури да Србија призна лажну државу Косово, је рима назнака да нее дуго трајати актуелни стицај околности.

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је да је упознат о томе да амбасадор БиХ у УН Златко Лагумџија припрема резолуцију о Сребреници и изразио наду да ће се тај документ о којем не постоји став Предсједништва БиХ у априлу наћи на сједници Генералне скупштине УН.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић информисала је предсједника 78. засједања Генералне скупштине УН Дениса Франсиса да Предсједништво није консултовано о новој резолуцији о Сребреници, истичући да се било какве активности те врсте сматрају унилателарном акцијом.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, на чијем челу је био Гидеон Грајф, закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште. Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом мјесту.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести