НОВОСТИ

О чланству такозваног Косова у Савјету Европе 16. априла

01/04/2024

Парламентарна скупштина Савјета Еропе расправљаће 16. априла о чланству самопроглашеног Косова, изјавила је данас стални представник Србије у Савјету Европе Сузана Грубјешић.

 

 

Грујешићева је навела да је првобитно било планирано да се о томе расправља 18. априла, али да је један разлога за помјерање вјероватно страх да тада не би било довољно посланика у сали.

Она је навела да ће засједање почети 15. априла и трајати до 19. априла.

Грубјешићева је за Тањуг појаснила да је за гласање у Парламентарној скупштини потребно присуство трећине посланика, од којих је потребно да двије трећине подржи извјештаје и да изгласа мишљење, које се затим просљеђује Комитету министара, једином органу Савјета Европе који одлучује о чланству такозваног Косова.

Она је навела да је све што је претходило редовном априлском засједању урађено по убрзаној процедури и у ванредним околностима, почев од подношења кандидатуре самопроглашеног Косова за чланство, гласања о отпочињању процедуре, избора извјестиоца, измјене извјештаја и давања препоруке за чланство до ванредне сједнице Политичког комитета.

Према њеним ријечима, састанак Комитета министара заказан је за 16. и 17. мај и он ће одлучивати двотрећинском већином, уколико се то мишљење нађе на дневном реду.

Комитет за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савјета Европе недавно је прихватио препоруку да самопроглашено Косово буде позвано да постане чланица Савјета Европе.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести