НОВОСТИ

Обиљежене 32 године од страдања Срба у Мостару

15/06/2024

Паљењем свијећа и спуштањем цвијећа са моста у ријеку Буну, у истоименом мјесту код Мостара, обиљежене су 32 године од погрома и прогона српског становништва.

 

 

Прије 32 године удружене снаге ХВО , Војске Републике Хрватске и муслиманских јединица заробиле су, мучиле и мучки убиле 29 српских цивила и војника.

За њихову судбину и начин страдања још се ништа не зна. Данас се обиљежава и Дан несталих Источне Херцеговине, и дан када је запаљен Саборни храм у Мостару, и када је протјерано око 30.000 Срба из долине ријеке Неретве.

 

 

Од 29 страдалих, на данашњи дан на Буни, трага се за још седам тијела. Породице и потомци страдалих кажу да проналазак и идентификацију посмртних остатака кочи политика, Тужилаштво не ради ништа иако су достављени докази и видео материјал.

У спомен костурници на идентификацију чека 80 цијело или фрагменти тијела. Иначе, још се трага за 81 несталим лицем српске националности. За страдале Србе, у Саборном храму, у присуству родбине и потомака, и представника удружења, служен је помен.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести