НОВОСТИ

Од масакра у Ледићима навршене 32 године; Када ће кривци одговарати?

03/06/2024

У селу Ледићи у федералној општини Трнво служен је парастос, прислужене су свијеће и положено цвијеће поводом обиљежавања 32 године од маскра над 24 српска цивила који су починили припадници такозване Армије БиХ. За овај злочин нико није одговарао.

 

 

Већина мјештана страдала је на кућном прагу, а они малобројни који су покушали да се сакрију по околним шумама пронађени су и убијени.

Страдала су 24 цивила, међу њима 15 жена и четворо дјеце.

Најстарија жртва Иконија Васић имала је 92 године, а најмлађа Милун Тешановић само 18 мјесеци.

– Чак дјетету од годину и по дана, патолог нам је рекао, да су ломљене ноге и руке. Он није био пријетња никоме – прича Марина Витковић, мјештанка Ледића.

Злочин над српским цивилима у селу Ледићи 3. јуна 1992. починили су припадници такозване Армије БиХ са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

Суд БиХ оптужене за овај злочин Едхема Годињака, Мудариса Шарића и Мирка Бунозу је ослободио тако да за мучко убијање цивила нико није одговоран.

– Едхем Годињак није реаговао на вријеме и није ни покушао да их спаси. Овдје су убијени сви који су дошли на дохват руке и нишана – рекао је Славко Васић, предсјендик удуржења “Моје огњиште”.

Исидора Граорац, предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила наглашава да је страшно да за злочин у Ледићима нико није процесуиран и одговоран и пита се, како очекивати да било ко призна било какве злиочине.

Вјера у бх. правосуђе је пољуљана – све док се не пронађу и казне злочинци невино убијених српских цивила

– Нисам оптимниста да ће се ишта ријешити док је овакво судство, и док су стране судије у Уставном суду. Све то је јадно – навео је Драгомир Гаговић, начелник општине Трново.

Власти федералне општине Трново нису дозволиле да се на споменик упише да је овдје почињен злочин и да су убијени цивили.

Само неколико метара од споменика српским жртвама, подигли су споменик муслиманским војницима.

Ледићи су данас пусто село. Од пријератних 50 српских домаћинстава обновљена се могу пребројати на прсте једне руке.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести