НОВОСТИ

ОД ПАМТИВЈЕKА СУ НАША БРАЋА- МИТ ИЛИ ИСТИНА: Ево шта Руси стварно кажу о нама!

06/08/2023

“Руси и Срби су браћа”, “Нас и Руса 300 милиона”, “Србија је мала Русија”…

 

 

Ово су само су неки од израза који се често могу чути у нашој земљи. Велики број људи сматра Русију блиском земљом, због словенског порекла, сличног језика, заставе и православне вјере.

Није мали број ни оних који поштују лик и дјело руског предсједника Владимира Путина, иако то није случај ни са једним другим страним државником.

Али, да ли је у Русији исти случај и да ли нас овај народ цијени подједако као ми њих?

Док једни тврде да смо у Русију увек добродошли као гости, да нас Руси зову браћом, памте бомбардовање 1999. године и проблеме са Kосовом и Метохијом, други ипак наводе да су у Русији имали другачије искуство, да Руси не знају где се Србија налази и да нас не разликују од Бугара, Румуна, Хрвата и Словенаца.

Шта је од ова два мишљења тачно и да ли је љубав између Руса и Срба само мит?

Руски држављани и Срби који су неко време боравили у Русији, причали су за Мондо. рс.

Шта кажу Руси о нама?

Анастасиа Магвина (28) која живи у Владивостоку, објаснила је да је Србе одувек сматрала народом који је по много чему сличан Русима.

“Још од школских дана научени смо да су Срби народ са Балкана који је православне вјероисповести, говори сличним језиком. Нисам много знала о српском менталитету и култури, али знам да је Србија земља у Европи која је често била на стани Русије, када се радило о сукобима са западним земљама. Родитељи су ми причали да су Срби бомбардовани и да су Руси тада правили протесте, сматрајући то неправдом”, каже Анастасиа Магвина.

Kада је једнострано проглашена независност Kосова и када је дошло до жртава у том сукобу, прекинут је школски час у Владивостоку и сви ђаци су морали да устану како би се одржао минут ћутања, каже она.

“Kада сам касније упознала неколико Срба, схватила сам да смо и менталитетом много сличнији него што смо раније мислили. Имамо много ријечи које исто изговарамо, поносни смо на историју нашег народа и традиција нам је врло слична. Ипак, већина Руса се више бави односима са Белорусијом и Украјином, док је однос са Србијом тема врло ријетко”, каже Анастасиа Магвина.

Јелена Мићић која је прије три године отишла у Москву гдеј је живела и радила три месеца, каже да је њено искуство показало да су Руси врло благонаклони према Србима.

“Често се деси да чују наш језик и питају одакле смо. Kада кажемо да смо из Србије, често нам кажу ‘ви сте наша браћа’, хоће да нас часте пићем или нешто слично. Спортски навијачи су посебно наклоњени гостима из наше земље. Људи који су старији од 50 година повезују нас са Титом и Југославијом. Млађи много мање знају о Србији, али смо им занимљиви зато што смо Европљани, а ипак смо врло слични њима”, каже Јелена Мићић.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести