НОВОСТИ

Odbijen prigovor odbrane da Karadžić služi kaznu u Britaniji

14/05/2021

Mehanizam u Hagu odbio je prigovor odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na odluku da bude upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne doživotnog zatvora, objavio je na svom “Tviter” nalogu Karadžićev advokat Piter Robinson.

 

bivšeg predsjednika RS Radovan Karadžić

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić

– Prigovor Radovana Karadžića na odluku da kaznu služi u Velikoj Britaniji odbio je predsjednik sudskog Mehanizma Karmel Ađijus – naveo je Robinson.

 

On je ocijenio da je tom odlukom Haški sud Karadžića osudio na “samicu do kraja njegovog života ili na smrt u rukama muslimanskih ekstremista u britanskim zatvorima”.

 

Sud u Hagu nije objavio odluku predsjednika Ađijusa, prenosi Tanjug.

 

Da će Karadžić kaznu služiti u Velikoj Britaniji ranije je objavio šef britanske diplomatije Dominik Rab.

 

Na tu odluku, advokat Robinson uložio je prigovor u kojem je, kako su prenijeli mediji, Haški sud upozorio da će Karadžić u britanskom zatvoru “biti u opasnosti od muslimanskih ekstremista”.

 

Robinson je podsjetio da su trojica muslimanskih ekstremista 2010. godine u britanskom zatvoru Vejkfild noževima izboli generala Vojske RS Radislava Krstića.

 

Karadžić /75/ je 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, a nakon žalbenog postupka sud u Hagu mu je 2019. godine izrekao kaznu doživotnog zatvora.

 

Prvi predsjednik Republike Srpske uhapšen je u Srbiji i predat Tribunalu u Hagu 2008. godine. Nakon izricanja presude bio je u pritvorskoj jedinici u Hagu.

Izvor: Srna

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести