НОВОСТИ

ОГРОМАН ЧОВЈЕК У СВАКОМ ПОГЛЕДУ Нећете вјеровати колико је био висок ЦАР ДУШАН!

13/06/2023

Цар Душан је био висок скоро 2,14 метара! По налогу Синода Српске православне цркве, Атанасије Јевтић са комисијом, отишао је у цркву Светог Марка у Београду и отворио кивот у коме лежи Душаново тијело. Послије мјерења дошли су до сазнања да је Цар Душан био огроман човјек.

 

 

Интересанто је рећи да је Душан био велик и турнирски борац. Није пропуштао витешке двобоје и увијек је побеђивао.

Душан је имао личну гарду састављену од ратника из цијеле Европе, од којих је сваки био висок преко два метра, подсјећа портал Опанак.

Гарду је сачињавао 101 човјек и сви су били преко два метра, што свједоче многи историјски документи. Само је један од њих био је виши од свих.
Ко је смио да буде виши и од Душана Силног?

Будући да је Душан Силни имао преко два метра било је јако тешко пронаћи човјека који би био виши од њега! А то је могао бити само један човјек!

Највеће изненађење је ратни барјак, који је такође остављен на Хиландару. Барјак је троугаоног облика димензија три метара са 4,5, од осам слојева тешке свиле, на врху је велики крст тежак четири и по килограма. Такав барјак треба носити у лијевој руци, док у десној треба носити мач и бранити заставу!

По повратку цара са Хиландара, диже се цијела Албанија у жељи да изађе из царства. Пошто је престоница била у Скопљу, цар подиже своју гарду, и за 28 дана обиђе цијелу Албанију. Испред скоро сваког града, пред којим би се појавио Душан са својом гардом, град би отворио врата и истакао бијелу заставу. Било је само неколиком мањих окршаја у којима су непријатељи били потучени до ногу.

У саставу његове гарде, било је људи разних националности.
Од Швеђана, тевтонских Нијемаца, Талијана из Албаније, наших херцеговаца и других.

Само један услов је морао да буде испуњен. Сви су морали бити виши од два метра!

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести