НОВОСТИ

ОН ЈЕ ПОКРАО НАЈВЕЋЕГ СРПСКОГ И СВЈЕТСКОГ НАУЧНИКА Шта то још нисмо знали о Тесли?

11/07/2023

Када је 1884. године стигао у Америку Никола Тесла је у свом џепу имао само четири цента, али и нешто много вредније од новца – писмо препоруке адресирано на Томаса Едисона.

 

Практично од свог рођења 1856. године Тесла је показивао невjероватан таленат и интересовање за науку. У свом наизглед неограниченом мозгу могао је да „сачува“ читаве књиге и логоритамске таблице, да издржи будан дуга раздобља, као и да лако учи нове језике

 

Николај, Едисон и 4 цента

Један детаљ везан за Теслин живот је и то да се сазнало да крштено име нашег великог научника није Никола, већ Николај. Потом су се појавили и други детаљи из живота великог научника:

 

Стигао је у Америку 1884. године носећи само четири цента у џепу. Али, са собом је носио писмо препоруке адресирано на Томаса Едисона, у којем је наводно писало:

 

– Мој драги Едисоне, познајем два велика човјека, а ти си један од њих. Други је овај младић!

 

Тесла је касније испричао како му је Едисон обећао исплату од 50 хиљада долара ако може да направи бољи изум од постојећих генератора једносмерне струје, што је овај одушевљено дочекао, узвративши му да је изазов прихваћен!

 

Кад га је надмашио, Едисон је своју понуду назвао шалом, а Тесла је дао отказ и поновно се нашао без новца, подсјећа портал Лепоте Србије.

 

Импресиониран Теслиним дизајном система напајања наизменичном струјом, Едисонов супарник Џорџ Вестингхаус лиценцирао је патенте за ту моћну технологију за 60 хиљада долара. Али када је скупа правна битка с Едисоном запријетила банкроту Вестингхауса, Тесла је несебично пристао да неће да наплати обећане тантијеме.

 

Депресивни хумани човјек

Још један непроцењиви изум, Теслина завојница, имао је моћ стварања високих напона и слања радио сигнала. Али, Теслу је покрао Маркони, који је тврдио да

је он одговоран за изум радија. Тесла је желио да бесплатно преноси електричну енергију широм свијета помоћу низа великих торњева.

 

Али, кад је изгубио наклоност богатих инвеститора, пао је у депресију. Након нервног слома, живот му се распао.

 

– Ја сам ипак поражен човјек. Нисам остварио оно највеће што сам могао- да освЈетлим читаву Земљу, а у њој је довољно електрицитета да постане друго Сунце – рекао је, између осталог, Тесла у интервју 1899. часопису Бесмртност, који је био скриван пуних 120 година.

 

Све визије остварене

Тај му је голуб умро у рукама, а Тесла је живот окончао у дуговима док је радио на пројекту „Тајни зраци смрти“ за Совјетски савез.

 

Желећи да оконча све ратове Тесла је у једном тренутку развио планове за „зрак смрти“, за који је тврдио да ће „послати концентрисане зраке честица кроз слободан ваздух, тако огромне енергије да ће оборити флоту од 10.000 непријатељских авиона на удаљености од 250 миља. “

 

Он је хтио да развије оружје толико моћно да би одвратило било коју земљу од поновног напада – једних на друге. Такође, предвиђао је будућност у којој би се сав рад аутоматизовао. Фабрикама би управљали роботи, а аутомобили би се возили сами. Најавио је и појаву мобилних телефона и интернета. Све његове су визије остварене!

 

Сам, сиромашан и изолован

Али, упркос томе умро је сам, у сиромаштву и изолован. Тужан је, пише амерички сајт, био крај хваљеног проналазача модерног доба. На најтежи могући начин научио је да није довољно само имати идеју или изум, већ је нужно повезати се са правим људима и бити друштвено прихваћен.

 

Брига о Теслиној имовини припала је нећаку Косановићу и то према одлуци америчких власти од јануара 1943. Он је прије одласка за Лондон исплатио све рачуне за лежарину Теслиних ствари и чување посмртног пепела.

 

Хтио је да види и Теслину оставштину, али су му радници у складишту рекли да је ‘група момака из ФБИ-а дошла преко ноћу и направила снимке свих његових ствари.“ Све што је остало иза Тесле упаковано је у 60 пакета и бродом „Србија“ из Њујорка је отпловило за Ријеку, а затим 1951. године стигло у Београд.

 

Најприје је било чувано на Електротехничком факултету, а потом и у Генчићевој вили.

 

Иако је имао америчко држављанство, ФБИ је бацио око на његове изуме, а нарочито на тзв. „зраке смрти“. Иако су службено порицале да су били због тога забринути, америчке власти су биле јако заинтересоване у којој је фази изум, упркос томе што је о Тесли и пројекту писао Њујорк тајмс још 1934. године.

 

Али, када изумитељ таквог калибра спомиње било какво оружје, свака влада постаје забринута

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести