НОВОСТИ

ОН ЈЕ ПОВЕО 12 СРПСКИХ ВОЈНИКА НА 300 ОВК СПЕЦИЈАЛАЦА: Ово је прича о Ивану Васојевићу, новом Обилићу

24/01/2023

Један од свједока пакла Кошара Горан Јевтовић описао је јунаке који су тамо дали животе за част, слободу и отаџбину. Курир преноси те детаље, да се не забораве.

 

 

Око поднева, на гранични камен Ц 4/6 (око 400 м од карауле) који је са 12 војника бранио водник Иван Васојевић (родом из Сјенице), преко пропланка је кренуло у напад око 300 бораца специјалне јединице ОВК (сви у црним униформама).

 

Наредио сам му да се повуче 100-тинак метара уназад и заузме растреситији распоред. Извршио је наређење. Наредио сам му затим да се у случају озбиљнијег продора непријатеља повуче на резервни положај, да не отвара ватру без велике потребе и да стрпљиво чека појачање које је већ упућено. Известио је да је разумио наређење.

 

Услиједило је затишје. Васојевић је извијестио о бројности противника и захтевао артиљеријску подршку у случају да крену дубље на нашу територију. Наређено му је да не предузима ништа осим наређених мјера. Извјестио је да је разумио.

 

Десетак минута касније, одједном се у радио вези чуо његов глас. Припремао је војнике којима је командовао. Издавао им је посљедње инструкције за прави јуриш! У првом тренутку помислио сам да се шали и да покушава да завара непријатељске снаге и посебно стручњаке који су слушали нашу радио везу. Међутим, убрзо смо схватили да је случајно заглавио микротелефонску комбинацију у опртачу чиме је несвјесно омогућио да сви који су имали радио уређаје, а то је стотине учесника а уз њих и око њих још 5-10 бораца, слушају уживо противнапад 12 војника на најмање 300 арнаутских и осталих специјалаца.

 

Чуло се “Урааа” као у најлуђим филмовима и кренула је невиђена битка! Битка која је неколико минута ишла уживо и у којој је њих 13 јуришало на њих 300. И буквално, прса у прса, очи у очи! Након 15-так минута је услиједило затишје.

 

Затим потпуна тишина.

 

Нико не позива никог. Дуго траје. Ако га позовем, да ли ће се јавити?… Процјена је била да су изгинули сви до једног.

 

И, јавља се Васојевић, рапортира (по сјећању износим) “…сви смо живи, имам једног рањеног, непријатељ неутралисан, они који су преживјели повукли се дубоко преко границе… нисам извршио наређење о повлачењу, али јесам их неутралисао у противнападу…”

 

Слиједи одушевљеље свих бораца на фронту ширине преко 50 км! Паљба из свих оруђа и оружја! Адреналин свима да истрају, да се боре храбро, да остану на положајима. А онај пропланак на коме се одиграла битка, није био више зелен, црнео се…од униформи ОВК.

 

Два дана након тога, водник Иван Васојевић је погинуо у рејону Маја Глава, спашавајући рањеног војника. Војник је преживио.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести