НОВОСТИ

ОСТАВИО МИЛИОНЕ ЦРКВИ: Непознате ствари о патријарху Павлу

10/07/2023

Лијечио је свачију душу!

 

 

Патријарх Павле је био особа који је све показивао дјелима. Мало је причао, а оно што је говорио се и данас препричава. Све је одушевљавао својим начином живота и досљедношћу.

А сигурни смо да ћете га, послије ових занимљивих чињеница, још више вољети и цијенити, наводи Опанак.

1. Молитва за све
Када је као владика боравио на Косову и Метохији, десило се да је патријарха Павла зауставила наоружана албанска банда. О самом инциденту се не зна много, али банда или припадници ОВК-а су му је затражили да клекне и помоли се за пострадале Албанце. Павле им је тада смирено и трезвено одговорио да се он клечећи моли у цркви за све пострадале и невине жртве без обзира на њихову националност и вјеру. Тако је неповријеђен успио да настави пут.

2. Спасао дављеника
Док је као васпитач радио у Бањи Ковиљачи, из ледене воде спасао је дјечака који се давио. Као посљедицу тог подухвата добио је, у то вријеме, смртоносну туберкулозу. Међутим, иако му доктори нису давали више од три мјесеца живота, он је успио да се опорави и доживи дубоку старост.

3. Другови из клупе
Вјеровали или не, некада давно у истој клупи у гимназији у Тузли сједели су Меша Селимовић и патријарх Павле.

4. Мрвице хљеба
Једном приликом када је завршио са јелом, узео је салвету испред себе на којој је било неколико мрвица. Тихо је покупио сваку мрву и појео. Присутни су шокирано упитали шта то ради, а он им је одоговорио: “Не знате ви, дјецо моја, шта значи глад и колико је дјеце широм свијета гладно, а ми бацамо хљеб поред стола и у контејнере. Некима оне представљају живот и наду, а ми их се тако лако одричемо. Сјетите се сваки пут гладне дјеце широм Африке и свијета када видите мрвице поред стола.”

5. Анегдота из авиона
Једном је патријарх ишао негде авионом. Када су летјели над морем, авион је ушао у зону турбуленције и било је труцкања. Млади архијереј који је сједео поред патријарха питао га је шта он мисли о томе ако се авион сада сруши. Он је без збуњености рекао: “У односу на себе, примићу то као акт праведности, јер сам у животу појео толико риба да би сада било чудно када оне мене сада не би појеле.”

6. Милионе оставио цркви
Потомцима свог брата, као најближим сродницима, оставио је само будилник и сат, док ће његовим ордењем, али и писаним дјелима, која већ данас имају непроцјењиву вриједност која се мјери милионима евра, располагати СПЦ.

7. Једи у себи
Умио је да буде и строг. Уочи једног обједа, за трпезом су сви изговарали молитву. Један монах је ћутао. Патријарх га упита зашто ћути, зашто се не моли са осталима, а монах је одговорио да се моли у себи. Патријарх му је на то додао да онда треба и да једе у себи.

8. Желио да буде љекар
Патријарх Павле рођен је као Гојко Стојчевић, а 1948. замонашио се у манастиру Благовјештење. Одрастао је с тетком по оцу, коју је много волио и која му је замјенила родитеље. Имао је жељу да постане љекар.

А иако није постао доктор, лијечио је свачију душу!

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести