НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

ОВАЈ ТЕНК ДЕЦЕНИЈАМА ЧУВА ЈЕДАН СРПСКИ ГРАД Један је од 1200 колико их је укупно произведено у свијету

29/06/2023

Неизоставни мотив са скоро свих ужичких разгледница, тенк Хочкис већ деценијама је симбол града на Ђетињи.

 

Његова серијска производња започела је 1936. године у Француској и првобитно је био намењен за подршку јединицама лаке пjешадије. Међутим, због својих слабијих карактеристика приликом кретања ван пута и на низбрдицама, тенкови су придодати коњичким јединицама. Због тога се приступило изради побољшане верзије која је носила ознаку Х-39, а одликовала се снажнијим мотором и већом дужином топа.

 

Усљед пораза Француске од стране Њемачке у јуну 1940. године, укупна производња свих верзија тенка Хочкис била је ограничена на око 1200 возила, подсјећа портал Лепоте Србије. Током остатка рата Њемачка и њени савезници користили су заробљене тенкове у неколико модификација на више фронтова, између осталог и на Балкану. У војсци Краљевине Југославије до почетка Другог свјетског рата налазио се одређен број Хочкис и Рено тенкова који су

били заплијењени након капитулације Краљевине“, рекао је Горан Новаковић, историчар у Народном музеју у Ужицу.

 

Крајем септембра и почетком октобра 1941. на подручју западне Србије, Шумадије и Поморавља створена је већа слободна територија као база за ширење устанка. Током борби са њемачким 3. батаљоном 749. пешадијског пука у околини Горњег Милановца онеспособљена су два тенка Хочкис, док је један тенк модел Рено остао у дефекту приликом повлачења њемачке војске преко ријеке Деспотовице.

 

Након што су заплењени, тенкови су поправљени и један Хочкис и Рено су употребљени у опсади Краљева. Након ових борби Хочкиси су упућени у Ужице, гдје су 7. новембра коришћени у паради поводом обиљежавања Октобарске револуције.

 

„По напуштању слободне територије 29. новембра 1941. један тенк је остао у Ужицу, док је други избачен је из строја на неколико километара иза Партизанских вода на путу према Новој Вароши, гдје је остао усљед дефекта. С тог места је 1946. пребачен у Ужице. Године 1961. приликом отварања сталне музејске поставке „Музеј устанка 1941. – Народа и народности Југославије“, поводом двадесет година устанка у Југославији, тенк је постављен на мјесто на коме се и данас налази“, рекао је Новаковић.

 

У току 2020. године у оквиру пројекта „Партерно уређење платоа испред Народног музеја Ужице“ постављен је нови постамент за тенк, а на њему је извршена превентивна заштита и конзервација.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести