НОВОСТИ

Парастос и помен жртвама у Доњој Градини 23. априла

07/04/2023

Централна манифестација обиљежавања помена жртвама злочина-геноцида Независне Државе Хрватске (НДХ) у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини биће одржана у неђељу, 23. априла, уз масовно учешће грађана и ученика из свих основних и средњих школа у Републици Српској и присуство највиших званичника Републике Српске и Србије.

 

 

Дан раније у Дому културе у Козарској Дубици биће одржана Меморијала академија “Завјет сјећању”.

С циљем да ови комеморативни догађаји буду обиљежени на адекватан и достојанствен начин, у Општини Козарска Дубица данас је одржан састанак организационог одбора на нивоу локалне заједнице, а састанком је предсједавао замјеник начелника општине Козарска Дубица Марко Танкосић.

На састанку је констатовано да ће овогодишњу Централну манифестацију обиљежавања помена жртвама злочина-геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини обиљежити масовно учешће грађана и ученика из свих основних и средњих школа у Републици Српској, уз присуство највиших званичника Републике Српске и Србије.

Чланови организационог одбора утврдили су обавезе свих надлежних служби, организација и предузећа, а најављено је да ће се наредни састанак Извршног одбора за обиљежавања страдања жррава злочина геноцида у логору Јасеновац и Доњој Градини одржати у понедјељак, 10. априла, у у Спомен-подручју Доња Градина.

Републичким одбором за обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини предсједава предсједник Републике Српске Милорад Додик, а програмом комеморације окупљање учесника 23. априла у Доњој Градини планирано је од 9.30 до 10.00 часова.

Вијенци и цвијеће у помен јасеновачким жртвама биће положени у 10.00 часова у Спомен-подручју Доња Градина, а парастос и помен жртвама, који укључује српску, јеврејску и ромску молитву почеће у 10.30 часова.

Обиљежавање Дана сјећања на јасеновачке жртве почеће у 8.30 часова светом архијерејском литургијом у Цркви светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици.

Меморијална академија “Завјет сјећању” биће одржана 22. априла у Дому културе у Козарској Дубици у 19.00 часова.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести