НОВОСТИ

ПАРЧЕ ЗЕМЉЕ КОЈЕ НИКАД НЕЋЕ ПРОДАТИ Отишли, али само како би створили Републику Српску

09/08/2023

Укупно 1.064 борца Војске Републике Српске погинула су за одбрану Илиџе током Одбрамбено-отаџбинског рата, од којих су 560 били припадници “Илиџанске бригаде” која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

 

“Илиџанска бригада” била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у одбрани Републике Српске.

 

Представници Борачке организације “Илиџански борац”, која сваке године организује манифестацију “Дани одбране Илиџе”, поручили су да ће се увијек сјећати својих сабораца који су дали своје животе за одбрану Српске Илиџе и Српске и бити у њиховим срцима.

 

Предсједник “Илиџанског борац” Горан Шеховац рекао је да је храм Светог Саве у Блажују, гдје је служен парастос за погинуле борце, најсветије мјесто.

 

“За Илиџанце је ово парче земље, које се никада неће продати, најсветије мјесто. Овдје ћемо се увијек скупљати и сјећати својих најмилијих који су дали за Републику Српску и Српску Илиџу нешто најсветије – свој живот”, рекао је Шеховац, јавила је Срна, пренио Глас Српске. Присјећајући се априла и маја 1992. године, некадашњи командант Првог батаљона Илиџанске бригаде Светозар Гузина рекао је да су илиџански борци прошли тешке тренутке на територији коју су бранили.

 

“Ми смо само бранили своје куће, своја огњишта и своје животе”, рекао је Гузина и додао да све четири године Одбрамбено-отаџбинског рата Илиџанска бригада ни једног тренутка није попустила, нити је уступила ни један педаљ своје земље.

 

Он је истакао да су Срби водили одбрамбени рат и сачували своја огњишта, али да су са њих морали отићи након потписивања Дејтонског мировног споразума.

“Отишли смо са ових простора, али ми се чини да смо тиме створили Републику Српску”, рекао је Гузина.

 

Предраг Шаровић, син погинулог борца Војске Републике Српске, поручио је да се прошлост не смије заборавити, јер се, како је истакао, на квалитетној прошлости гради будућност.

 

“Дјеца породица погинулих бораца треба да долазе на оваква мјеста, да се окупљају и да заједно граде бољу и квалитетнију будућност за све становнике Републике Српске”, поручио је Шаровић, чији је отац погинуо четири мјесеца прије његовог рођења.

 

Бивши замјеник команданта Специјалне јединице полиције Душко Тешић истакао је да су припадници полиције, Војске Републике Српске и српски народ током Одбрамбено-отаџбинског рата успјели сачувати Српску Илиџу, те изразио задовољство што се након 31 годину велики број људи окупио да обиљежи Дан одбране Илиџе.

 

Најжешћи напад муслиманске војске на Илиџу били су 22. априла и 14. маја 1992. године. У нападу такозване Армије БиХ 22. априла 1992. године погинуло је 12 српских родољуба. Српско становништво са Илиџе је исељено након Дејтонског мировног споразума јер је одбрањено подручје припало Федерацији БиХ, а сјећање на подвиг бораца и жртве цивила чува и његује Борачка организација “Илиџански борац”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести