НОВОСТИ

Патријарх: Они који су затворили врата дома молитве чине зло најприје себи

13/05/2024

Сва врата овог свијета су отворена за мене као што су и наша врата отворена за све, само су врата мога дома, Пећке Патријаршије, затворена и не дају ми да у њега уђем, рекао је патријарх српски Порфирије данас након што косовске власти на прелазу Мердаре нису дозволиле њему у и седморици архијереја СПЦ да уђу на територију КиМ, како би у уторак присуствовали свечаном почетку рада редовног годишњег засједања Сабора у Пећкој патријаршији.

 

 

– Као патријарх српски, као грађанин и као вјерник, знам и поручујем да ће та врата прије или касније отворити сам Бог. Они који су затворили врата дома молитве чине зло најприје себи, а потом и свим људима. Они су затворили врата за свако добро, благослов и срећу – навео је патријарх Порфирије.

Он се запитао шта ли се тек дешава са “Србима који живе у гетима на КиМ, када патријарху српском овако ускраћују слободу кретања”.

– Ја им поручујем да издрже, јер ко издржи до краја тај ће се спасити. Ако су затворили врата Пећке патријаршије за патријарха српског, сигурно је да не могу затворити нашу љубав и наше добре намјере. Сигурно је да је за нас, највише на Косову и Метохији, небо отворено и оно ће отворити сва врата које је зло затворило – рекао је патријарх српски Порфирије.

Патријарх Порфирије и епископи враћени су данас са административног прелаза односно уручене су им тзв. одбијенице, без икаквог разлога и образложења.

Због тога Сабор СПЦ неће, као што је било планирано, почети са радом сутра у Пећкој патријаршији, већ ће се архијереји окупити у Београду, у Храму Светог Саве на Врачару, гдје ће у девет сати почети литургија.

Сабор ће сутра почети у крипти призивом Светог духа у Храму Светог Саве гдје ће се окупити сви архијереји СПЦ.

Радни дио Сабора под предсједништвом патријарха Порфирија почеће у крипти Храма Светог Саве, а поглавар СПЦ ће се на самом почетку свечане сједнице обратити архијерејима и истакнути најзначајнија дешавања у току протекле године и указати на неке од изазова са којима ће се Сабор бавити у наредним данима.

Како се очекује, Сабор би могао да траје у наредних недјељу дана.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести