НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Патријарх Порфирије: Ђорђе Михаиловић још један херој Зејтинлика

03/07/2023

Његова светост патријарх српски Порфирије изјавио је поводом смрти чувара српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну Ђорђа Михаиловића да је ово војничко гробље добило још једног хероја.

 

 

Патријарх српски је на Инстаграму написао да је чика Ђорђе био вриједан примјер за сваког човјека који воли свој народ и не заборавља његове жртве, те да је у свакодневном животу показао мудро разумијевање истинских вриједности, гостопримљивости и посвећености.

– Његов одлазак ће засигурно бити осјетан, али нада да се налази у Божијем загрљају нас крепи и бодри да корачамо за свијетлим примјерима из нашега рода. Војничко гробље Зејтинлик је задобило још једног хероја, Ђорђа Михаиловића – навео је патријарх Порфирије.

Чувар Зејтинлика у Солуну Ђорђе Михаиловић, који је више од пола вијека чувао српско војничко гробље, преминуо је јуче у 96. години.

Михаиловић је у јулу 2014. године одликован Орденом српске заставе другог степена, добитник је и Ордена Светог Саве првог степена, а 2021. године уручено му је признање “Мајка Србија”.

Михаиловић је рођен 1. маја 1928. године у Солуну.

Први чувар српског војничког гробља био је његов дјед, солунски добровољац Саво Михаиловић, Србин из Грбља код Боке Которске. Он је сакупио посмртне остатке мртвих другова и сабораца, а потом их је чувао до смрти 1928. године када је и сам сахрањен на Зејтинлику.

Њега је наслиједио Ђорђев отац Ђуро Михаиловић који је током Другог свјетског рата сачувао гробље и његове реликвије од нацистичке пљачке. Он је преминуо 1961. године и сахрањен уз оца на Зејтинлику, а дужност чувара гробља припала је Ђорђу, посљедњем мушком потомку из лозе Михаиловића.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести