НОВОСТИ

Патријарх Порфирије на Велики четвртак богослужио у цркви Ружици

02/05/2024

Његова Светост Патријарх српски Порфирије служио је данас, на Велики четвртак, свету архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице – цркви Ружици на Калемегдану.

 

 

По завршетку свете Литургије, патријарх Порфирије се обратио вјерном народу и том приликом појаснио суштину и поруку данашњег празника.

– Данас, на Велики четвртак, Господ најпре показује да је смирење најбољи пут, или боље рећи, једини исправни пут, једини исправни начин постојања. Смирење је пут који нас води у тајну Царства Небеског и смирење је увијек и искључиво само израз велике љубави – рекао је патријарх и подсјетио да се на данашњи дан десио догађај који је неизмерно важан за Цркву коју разумијемо као Тијело Христово, а то је Тајна Вечера.  Господ је рекао да изван свете Литургије нема пуноће живота, нема могућности спознаје пуноће и љепоте Царства Божјег и вјечности. Зато све треба да има своје извориште и свој увир у светој Литургији – рекао је патријарх.

Патријарх Порфирије је такође подсјетио на примјер који нам је Христос дао у Гетсиманском врту, показујући тако пуноћу своје људске природе, као и њену слабост и страх од страдања и смрти, али уједно дајући и нама примјер да увијек треба да прихватамо вољу Божју у свом животу, тј. да сваку своју молитву завршавамо ријечима: “Господе, нека буде воља твоја!”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести