НОВОСТИ

Патријарх Порфирије: Не можемо се одрећи своје славе јер би то значило да се одричемо вјере

08/01/2024

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је на свечаној академији поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике да они који би хтјели да Српској спочитају што слави Светог Стефана као своју славу и рођендан не разумију шта значи славити светитеља.

“Ми никоме нећемо и не смијемо наметати свој модел живота али у исто вријеме ни по коју цијену не можемо се одрећи своје славе јер би то значило да се одричемо своје вјере, да се одричемо себе и оног што је наше“, рекао је патријарх српски Порфирије.

 

Патријарх је подсјетио да када славимо славу ми говоримо о себи двије чињенице – једна је да светитељ кога славимо јесте наш заступник пред Богом а друга је да славити било ког светитеља значи угледати се на њега.

 

“Оно што можемо рећи за Светог Стефана јесте његова дубока вјера у Христа и јасан циљ његовог живота“, рекао је патријарх.

 

Патријарх српски Порфирије додао је да је мир оно за чим чезне наш народ.

 

“Поздрав којим се поздрављамо ових дана ‘Мир Божији, Христос се роди’ показује наше суштинско опредјељење а то је да смо опредијељени за Христа, за истину Божију, за правду и љубав његову, да смо читавим својим бићем не од јуче и не само данас него одувијек опредијељени за суштински мир знајући да нема мира ако нисмо у миру са Богом“, рекао је патријарх српски Порфирије на свечаној академији поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести