НОВОСТИ

Патријарх Порфирије: Нема мира гдје нема вјере и повјерења у ријеч Христову

21/11/2023

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је Свету архијерејску литургију у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду поводом храмовне славе, поручивши да нема мира тамо гдје нема вјере и повјерења у ријеч Христову, у Јеванђеље, у његову љубав и промисао.

 

 

– Ту нема праве радости, нема истинског доживљаја лепоте живота – навео је патријарх Порфирије.

Његова светост је нагласио да је ријеч Христова као Јеванђеље дата људима да би ту ријеч Христову претворили у свој живот.

Онај ко то чини, истакао је патријарх, иде путем смирења и осјећа дубину својих немоћи и слабости, својих промашаја и свог гријеха, али у исто вријеме и висину и ширину љубави Божије и његовог присуства.

– Радујте се због тога што Бог не мери нашу вредност по томе шта смо учинили у неком тренутку, чак и ако је погрешно, него се радујте због тога ако сте кроз покајање и преображај успели да устанете и препознате љубав Божју, јер све зависи од њега. Он је почетак и крај! Ма колико да сте савршени, ако нема љубави Божије и његовог снисхођења – узалуд је онда све – поручио је патријарх Порфирије.

Његова светост је напоменуо да је ово вријеме испуњено мноштвом могућности лаких избора, због којих се одустаје од подвига распећа, живота у покајању, провјеравања себе ријечју Христовом, ријечју светих Отаца – да нам молитва за спасење свијета буде језик којим говоримо и мисао којом мислимо, објављено је на сајту Српске православне цркве.

Патријарх српски је навео да Црква нема потребу за било ким као појединцем, нити ико као појединац може бити мјера и критеријум Цркве, него само обрнуто.

– Ми имамо потребу за Црквом, за заједницом са Христом која се у Цркви реализује. Почетак и пут реализације тог јединства јесте вера и поверење, јесте смирење. Не може бити нико од нас арбитар живота Цркве, јер ни Јеванђеље није дато да бисмо се ми њим користили, да бисмо кроз Јеванђеље као критеријум проверавали друге, него је реч Христова као Јеванђеље дата нама да бисмо ми ту реч Христову претворили у свој живот – рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је поручио да опредјељење увијек буде за Христа, да се увијек бира његов пут, па макар наизглед споља био трновит и тежак, пут крста.

– То је једини пут у којем борави и почива сила победе, сила васкрсења, сила победе над смрћу, сила победе над злом, сила победе над нечастивим – нагласио је патријарх Порфирије.

Српска православна црква данас прославља Сабор Светог архангела Михаила – Аранђеловдан, који је једна од најчешћих крсних слава код Срба.

Празник, који је у црквеном календару уписан црвеним словом и увијек се обиљежава 21. новембра према новом календару, спомен је на једног од анђела који су се, према предању, са војском свих анђела супротставили силама зла.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести