НОВОСТИ

Патријарх Порфирије: Породица је најзначајнији облик заједнице за друштво, народ и државу

24/06/2023

Сваки народ је једна породица, свако друштво је једна породица, свака држава је једна породица или су пак позвани да буду породица, то значи да ти облици организовања живота треба да почивају на слободи с једне стране и на љубави с друге стране, рекао је патријарх српски Порфирије.

 

 

Патријарх српски Порфирије, који присуствује манифестацији “Дани породице” у Београду, навео је за РТС да је породица најзначајнији облик заједнице за једно друштво, за један народ, за једну државу.

– Сваки народ је једна породица, свако друштво је једна породица, свака држава је једна породица или су пак позвани да буду породица, то значи да ти облици организовања живота треба да почивају на слободи с једне стране и на љубави с друге стране. Шта то значи? То значи да сваки човјек, ако нас учи и Јеванђеље, јединствена је личност, има свој посебан печат, свој посебан и специфичан дар – рекао је патријарх.

– И на темељима љубави и слободе развијајући тај дар, кроз свој дар, дарује себе другим члановима те широке, велике породице, фамилије, али исто тако бива обогаћиван кроз свој дар, даровима других чланова онога што зовемо народ. Међутим, у којој мјери ће неко бити успјешан и значајан у једном контексту шире породице, народа, друштва или државе, зависи прије свега од породице ужем смислу те речи. Зато је црква назвала породицу ужем смислу те ријечи малом црквом, желећи да покаже да је то најзначајнији, најважнији оквир организовања живота унутар којег се појединац развија као личност – навео је патријарх српски Порфирије.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести