НОВОСТИ

Патријарх Порфирије посјетио Велику Хочу

04/01/2024

Његова светост патријарх српски Порфирије посјетио је данас Велику Хочу и захваливши за добродошлицу истакао како се, сваки пут када дође на Косово и Метохију, осјећа као да се вратио у “Очев дом”.

 

Патријарх Порфирије нагласио је да је за вријеме патријарха Павла, замонашен у манастиру Дечанима, те да духовно, од свог духовног рођења припада овој земљи и овом простору и тако се и осјећа.

– Од тада до данас постоји нераскидива духовна и сваке друге врсте веза, не само са Косовом и Метохијом, него прије свега, са вама, конкретним људима који овде живите. Из тог разлога, кад год дођем на Косово и Метохију, осећам се као онај син из приче о блудном сину који се после много лутања кроз разне земље вратио у Очев дом – рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је указао колико је важно да у молитви људи буду стално једни са другима, јер тамо гдје има љубави и разумијевања међу људима, без обзира на то дијеле ли их хиљаде километара – они су заједно, они су једно, саопштено је из Српске православне цркве /СПЦ/.

– Живот са другим може бити пакао ако га видимо као противника, али живот са другим, ако га видимо као икону Божију, као свог брата, као пријатеља, може бити и рај. Ако се међусобно подржавамо и живимо једни за друге онда не само да смо једно, него је наше срце испуњено. Онда живимо у рају – истакао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је поручио да је потребно истински се молити да Бог “низведе свој мир” међу све људе и народе.

– Да разумемо да је пакао за сваког оног који доживљава другог као вишак, који доживљава другог као мету, који види другог као непријатеља, који хоће другог да елиминише. Та и таква настојања и тежње стварају празнину на дуге стазе и не могу донети добро никоме – рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх позвао је да Божић буде повод за нову суштинску духовну обнову сваког појединца, изградњу јединства, праштања и оснажења како би једни другима могли да буду од користи.

– Посебно овде, на овом простору, да градимо мир између себе, да молимо Бога да имамо мира и са Албанцима. Потребни смо једни другима, сви смо људи, свако је човек, иста крв тече у сваком човеку. Свако је створен као икона Божија – рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је истакао да земља, која је толико широка, велика, плодна, богата и издашна, може још ко зна колико пута више оних који сада овдје живе да храни и нахрани, да сви буду сити и још да претиче.

– Зато, браћо и сестре, хвала вам на гостопримству и дивним речима љубави. Нека благодат Божија да добро здравље и мир свима, нашим сродницима и пријатељима, али и свим нашим комшијама и свим људима света. Живели и нека све Господ благослови! – поручио је српски патријарх.

Његова светост патријарх српски Порфирије стигао је јуче у Пећку Патријаршију, ставропигијалну лавру патријараха српских, а данас је посјетио Ораховац, Велику Хочу и Манастир Зочиште.

Предстојатељ Српске православне цркве провешће божићне празнике са свештенством и вјерним народом на Косову и у Метохији.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести