НОВОСТИ

Патријарх Порфирије: Прије или касније отвориће се врата Пећке патријаршије за све

14/05/2024

Патријарх српски Порфирије поручио је данас на отварању Сабора СПЦ, у Храму Светог Саве на Врачару, да приштинске власти нису дозволиле њему и архијерејијма да се окупе у Пећкој патријаршији и поручио да ће прије или касније врата тог манастира бити отворена за све.

 

 

– Светом литургијом смо започели свети Архијерејски Аабор, требало је да то буде данас Пећкој патријаршији, али власти у Приштини нису дозволиле да уђемо у Пећку патријаршију – рекао је патријарх Порфирије на крају литургије.

Истакао је да су приштинске власти затвориле административни прелаз Мердаре за њега и архијереје СПЦ.

– Затворили су врата, али ми знамо да као што све бива по промислу и вољи Божијој и то није без некогх смисла и зато смо сигурни да ће се врата Пећке патријаршије прије или касније по промислу Божијем отворити не само за нас већ и за све људе – истакао је патријарх.

Он је нагласио да све што ради један тиче се и другога и да су се архијереји СПЦ сабрали данас у љубави, јединству и међусобном разумијевању, како би чинили оно што је најбоље за народ.

– Зато су ваше молитве добродошле и неопходне и да се молите да и овај Сабор прође у миру и љубави – поручио је патријарх српски Порфирије.

Присуствује око 50 епископа, а на Сабору је и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

На крају литургије архијереји су, као и увијек на почетку Сабора, призвали Свети дух и одржали свечану сједницу у крипти Храма Светог Саве.

Литургијом и свечаним засједањем владика данас је у Пећкој патријаршији требало да почне Сабор, али су у понедјељак приштинске власти на прелазу Мердаре забраниле патријарху српском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђу на територију КиМ, како би присуствовали свечаном почетку рада Сабора у Пећкој патријаршији.

Патријарх Порфирије и епископи враћени су са административног прелаза односно уручене су им тзв. одбијенице, без икаквог разлога и образложења.

Радни радни доо Сабора под председништвом патријарха Порфирија почеће сутра у Храма Светог Саве.

Владике ће се, како се очекује, бавити стањем у епархијама, црквено-просветном дјелатношћу и стањем у богословијама, ситуацијом на КиМ и другим актуелним питањима у Цркви. Све епархијски архијереји ће поднијети свој извјештај о раду.

По процедури одређеној Пословником о раду, заседање почиње усвајањем дневног реда који чине приспели предмети достављени од Светог архијерејског Синода, а наставља се разматрањем извештаја о архипастирском раду свих епархијских архијереја, централних црквених тијела, органа и завода.

На крају зајседања Сабор ће о свом раду издати саопштење за јавност, најавила је СПЦ.

Како се очекује, Сабор би могао да траје наредних недјељу дана.

Такође, у Храму Светог Саве на Врачару током Сабора биће служена и архијерејска литургија уз учешће свих архијереја Српске православне цркве поводом обиљежавања троструког јубилеја посвећеног преподобном оцу Јустину Ћелијском, а то су 130 година од рођења, 45 година од упокојења и 10 година од канонизације односно уписа у диптихе светих Православне цркве.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести