НОВОСТИ

Патријарх Порфирије: Вјера у Бога и повјерење у ближњег основ људског живота

02/01/2024

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да су вјера у Бога и повјерење у ближњег основ људског живота.

 

 

“Вјера јесте повјерење, однос, заједница, прожимање између двије личности. Тамо гдје постоји прожимање између духовног и Божијег, гдје слободно и у потпуности предајемо себе и своју љубав Богу, ту имамо повјерење и ту је и оно што логички не може да се опише, што умом не може се обухвати и у том смислу да се схвати”, рекао је српски патријарх.

Патријарх је појаснио да вјера није никаква магијска формула у смислу да појединци декларишу себе као вјернике и кажу за себе “ја вјерујем у све оно што пише у Јеванђељу”, али не отварају унутарње биће да та вјера изнутра проговори.

Према његовим ријечима, вјера и повјерење у другог, ближњег, основ је људског живота, још од периода дјетињства и повјерења у родитељску љубав и пажњу, преко повјерења у наставнике и учитеље у школи, другаре другарице у одељењу, па све до колега на послу.

“Тамо гдје има више међусобног повјерења има и много више резултата”, навео је српски патријарх, објављено је на сајту Српске православне цркве.

Он је напоменуо да је Пресвета Богородица најсвјетлији примјер вјере као повјерења Богу.

“Вјера као одрицање не значи порицање себе него значи свлачење са себе гордости, егоизма и самољубља, свлачење са себе охолог човјека, себичњака, како би се родио и пројавио у нама онај човјек који се зове Икона Божја”, закључио је Његова светост.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести