НОВОСТИ

Перишић: Од почетка рада Института идентификовани посмртни остаци 422 Срба

27/07/2023

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић изјавио је данас да се сва документација у вези са несталим лицима српске националности може добити на увид.

 

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић изјавио је данас да се сва документација у вези са несталим лицима српске националности може добити на увид.

 

Перишић је рекао да су од почетка рада овог института 2008. године до данас идентификовани посмртни остаци 422 лица српске националности и да не могу бити задовољни таквим резултатима.

 

Он је навео да се ови подаци лако могу провјерити на сајту Института за нестала лица БиХ и да је најбоље да представници породица погинулих и несталих из Републике Српске дођу у Институт и да се у то увјере.

 

Перишић је истакао да није у реду да се умањују подаци о броју пронађених посмртних остатака Срба од почетка рада Института, као и да нису тачне тврдње представника Републичке организације за тражење несталих да са њим немају сарадњу јер их је, како је навео, звао у радну посјету на коју се нису одазвали.

 

Коментаришући захтјев породица погинулих и несталих из Републике Српске да поднесе оставку јер су незадовољни радом Института у процесу тражења несталих Срба, Перишић је рекао да је неприхватљиво тражење његове оставке, а да се прије тога не састану и отворено разговарају о свим проблемима са аргументима.

 

Он је напоменуо да га је на ову функцију изабрао Управни одбор Института на период од четири године који истиче 2025. године.

 

Одбор породица заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске закључио је недавно на састанку у Сребреници да члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић из реда српског народа одмах треба да поднесе оставку с обзиром на то да је број идентификованих лица из Српске више него поражавајући.

 

Чланови Одбора изразили су велико незадовољство процесом тражења несталих Срба и затражили враћање тог процеса на ентитетски ниво ради идентификовања бар посмртних остатака који су више од двије деценије у спомен-костурницама, те закључили да Перишић више нема моралну, нити било коју другу основу да обавља ту дужност.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести