НОВОСТИ

ПОКУШАЛИ ДА ОКУПИРАЈУ СРБИЈУ На крају није остао ниједан од 200.000 аустроугара, потпучени до ногу!

18/09/2023

Чувена битка је један од највећих успјеха српске војске у Првом свјетском рату: у њој је потучена аустроугарска војска и однијета прва побједа.

Током ове битке у Првом свјетском рату српска војска је до ногу потукла аустроугарску војску и однијела прву савезничку побједу у рату.

 

Борбе су почеле у зору прелазом аустроугарске армије код села Батара и Самуровића аде, с циљем даљег продирања у Србију, док је Друга армија форсирала ријеку Саву и заузела Шабац.

 

Аустроугарске снаге, које је предводио командант балканске војске Оскар фон Поћорек, имале су више од 200.000 људи, добро наоружаних и опремљених, који су дејствовали уз одличну логистику и садејство модерне артиљерије.

 

Војска Краљевине Србије, чији је врховни командант био регент Александар Карађорђевић, имала је 180.000 војника и невиђен морал.

 

Побједи Срба, поред тога, доприњела је исправна стратегија врховне команде, али и искуства у модерном ратовању која су стекли у Балканским ратовима.

 

Аустроугарске снаге натеране су на повлачење у ноћи између 19. и 20. августа, које се наставило и наредног дана, подсјећа Национална географија Србија.

 

Од 200.000 аустроугарских војника који су покушали да окупирају Србију у њој није остао ниједан, изузев 4.500 заробљеника.

 

Током крвавих борби губици аустроугарских трупа су достигли 27.000, а из строја је избачено више од 16.000 српских војника, од којих је 2.107 погинуло.

 

Аустроугарски војник и новинар Егон Ервин Киш је о тим драматичним тренуцима крајем августа 1914. записао у дневнику: “Армија је потучена и налази се у безобзирном, дивљем и паничном бјегу. Једна потучена војска – не, једна разбијена руља јурила је у безумном страху према граници…”

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести