НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Pomen žrtvama logora NDH u Zemunu, najviše Srba sa Kozare, Dubice i potkozarskih sela 

20/05/2021

Kod spomenika nad masovnom grobnicom na groblju u Zemunu, održan je komemorativni skup i parastos žrtvama Prihvatnog logora Zemun, čiji su prvi zatočenici stigli iz logora Jasenovac početkom maja 1942. godine. Među njima je najviše bilo Srba sa Kozare, iz Dubice i drugih potkozarskih sela.

 

Споменика над масовном гробницом на гробљу у Земуну

Spomenika nad masovnom grobnicom na groblju u Zemunu

 

Prihvatni logor Zemun, koji je bio na području tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, bio je osmišljen kao usputna stanica za radno sposobne zatočenike iz Jasenovca koje je trebalo poslati na rad u Njemačku.

 

U njemu nije bilo ustaša do 1944. godine, ali je bio pod upravom Nijemaca, podsjeća predsednik udruženja “Jadovno 1941” Dušan Bastašić.

“Od tih dopremljenih mučenika, većina je već bila isrpljena i bolesna. Samo jedan malo deo je poslat dalje kao potencijalna radna snaga. Značajan deo njih je vraćen u Jasenovac i odvožen u Donju Gradinu. Ovde je, u drugoj fazi logora, ubijeno oko 10.000 Srba”, ističe Bastašić.

Dodaje da su tijela ubijenih zakopavana na zemunskom groblju, a nakon rata, bez identifikacije, sahranjena u zajedničku grobnicu na jevrejskom delu groblja.

 

Na Zemunskom gorblju najveća pojedinačna grobnica

„Na Zemunskom groblju se, po našim saznanjima, nalazi najveća pojedinačna grobnica na području koje je pokrivala Nezavisna Država Hrvatska. Prema evidenciji, tu leži oko 6.500 tela. Nalazi se na samom rubu Beograda, a ubeđen sam da mali broj Beograđana zna za to”, zaključuje Bastašić.

 

Pravnik i publicista Nikola Milovančev, porijeklom iz Zemuna, ističe da je Prihvatni logor u Zemunu jedna od najtragičnijih tvorevina na tom području.

“Taj užasni logor je osnovan krajem 1941. godine dogovorom između nacističkog okupatora i vlasti NDH. U nacističkim kamionima sa plinom i gasom je ubijeno između šest i sedam hiljada Jevreja i nekoliko stotina Roma. Kasnije su, od početka 1942. godine dovođeni Srbi sa područja NDH, a onda i zatvorenici iz Srbije”, objašnjava Milovančev.

 

U javnosti se za ovo mјesto nedovoljno zna, pa je udruženje „Jadovno 1941”, koje okuplja potomke žrtava ustaške NDH, prvi put održalo komemorativnu molitvu 2019. Godine, уz nadu da će ona postati tradicija poručuju da sve nevine žrtve zaslužuju nezaborav i poštovanje.

Izvor: RTS

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести