НОВОСТИ

Шпирић: Српски делегати досљедно поштују закључке Скупштине Српске |

Бореновић одговорио Тривићевој: Ништа не би постигла да није било мене и партије |

Тривић: Бореновић није смио на црту Додику |

Ковачевић: Република Српска није крпа којом може да се брише под |

Вишковић: Имовина прије 30 година уграђена у Устав Српске – Комшић и Бећировић немају ту шта да траже |

СВЕ ОТИШЛО У НЕПОВРАТ ЗБОГ ЈЕДНОГ ПРЕСРЕТНУТОГ ПИСМА… Да је Карађорђе прихватио ово, историја Србије би изгледала ПОТПУНО ДРУГАЧИЈЕ! |

ТАЈНЕ ИЗ ЋЕЛИЈЕ 1.121 У КОЈОЈ ЈЕ БОРАВИО МИЛОШЕВИЋ! Био је свјетска ексклузива без премца, нудили су баснословне суме новца за његове фотографије! |

Удружење логораша: Пуна подршка институцијама Српске у заштити националног интереса Срба и очувања Српске |

Нешић: Неће проћи Бећировићев и Комшићев закон о имовини |

Егић: Успјели смо да испоштујемо све захтјеве борачке популације |

Помолите му се, како би нас заштитио од невоља: Данас Свети великомученик Теодор Стратилат

21/06/2023

Српска православна црква и њени вјерници данас славе Светог великомученика Теодора Стратилата, светитеља из 4. вијека о коме је писао и владика Николај Велимировић.

 

 

Свети великомученик Теодор Стратилат био је римски војвода и градоначелник града Ираклије у моменту када је ријешио да остави све своје богатство и моћ и постане хришћанин иако је знао да ће га то коштати живота.

Након што је у свом родном граду срушио многобожачке идоле навукао је бијес цара Ликинија који је наредио да светитељ буде ухапшен и стављен на страшне муке.

Свети Теодор је након тога шибан, разапет на крст, гађан стријелама и на крају убијен. У хришћанској традицији помиње се да је за све вријеме мучења непрестано говорио: “Слава Теби Боже мој, слава Ти!”

Свети Теодор је умро 319. године не дочекавши да види побједу хришћанства и проглашење за званичну религију римског царства. Његове мошти су пренијете из Евхаите у Цариград и сахрањене у цркви Влахерни.

Владика Николај Велимировић је у “Охридском прологу” о овом светитељу записао и ово:

“Има мучеништва драгоцјенијег од драгоцјеног. Драгоцјеност мучеништва зависи од величине блага које један хришћанин напусти, и мјесто тога прими страдање; и зависи још од величине страдања, које он поднесе Христа ради.”

Како је и сам био војник који је ризиковао све, Свети великомученик Теодор Стратилат се данас сматра заштитником војника. Вјерује се да ће их он заштитити од сваке невоље ако му се помоле и затраже помоћ, пише Курир.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести