НОВОСТИ

ПОНЕДЈЕЉКОМ СЕ РАЂАЈУ СРЕЋНИЦИ, СУБОТОМ ЧУДАЦИ? Српска вјеровања о лудој сриједи и црном петку

09/06/2023

 

Наш народ од давнина вјерује да дани у недјељи нису исти. Има срећних и несрећних, “добрих” и “лоших”, оних када треба избјегавати одређене послове и оних када не ваља подићи ништа “теже од кашике”. Зашто би се иначе и говорило “црни петак”, “честита недјеља”, “луда среда”…

 

 

 

Тако су и људима рођеним на одређене дане почеле да се приписују одређене особине. Ево шта према српским народним вјеровањима, дан рођења говори о вашем животу, објавио је Историјски забавник.

 

Понедјељак

 

Понедјељак је први дан у недјељи и сматра се уједно и најсрећнијим. Каже се да ће дијете које се роди у понедјељак имати дуг и успјешан живот.

 

Како тада почиње нова недјеља, овај дан је идеалан за отпочињање послова свих врста. Хришћани вјерују да је Бог почео стварање свијета у понедјељак, па је зато добро да и човјек започне какав значајан подухват управо тог дана.

 

Уторак

 

Други дан у недјељи сматра се најнесрећнијим даном, па и људи рођени тада неће имати лак живот. У уторак, каже предање, чак “и вукови чувају крзно”. На овај дан не ваља отпочињати никакав рад, јер је баксузан, па ће и посао ићи по злу и неће се добро завршити.

 

Једна народна изрека каже: “Од свега ме мајка сачувала сем од жице деветог уторка”. Ово управо осликава колико је уторак негативан у српском народном вјеровању. У прилог овоме говоре и “посебни” уторци забиљежени у народном календару – Девети уторак, Пасији уторак, Црни уторак.

 

Сриједа

 

Посебно многоструко значење има сриједа. Овог дана се могу отпочињати послови и кретати на пут. Вјерује се да ће бебе рођене овог дана бити напредне и здраве. Дијете које прохода у сриједу биће срећно и богато.

 

У неким крајевима Србије, овај дан се замишља као светица, па се може чути да је дошла “Света Сриједа” која је нарочито наклоњена болесницима и онима који пате.

 

Четвртак

За четвртак се каже да је срећан дан. У народу постоји ова изрека: “Сви су дани добри, а четвртак понајбољи.” Веома је добро, каже вјеровање, да се дијете роди на овако срећан дан јер ће онда оно и у животу бити срећно и успешно.

 

Овог дана су у прошлости почињали радови на њивама, а ваљало се ићи и у прошњу девојке. Како се у прехришћанско доба четвртак славио као дан плодности, и данас се вјерује да послови у пољу, али и склапање брачне заједнице треба да се догоди баш у четвртак.

 

Петак

 

Петак је, према народном вјеровању, један од несрећних дана. Каже се: “У петак сваком послу рђав почетак.” Осим овога, у неким крајевима Србије, сматра се да је овај дан “нечист” и погодан да се дође у додир са “демонским силама”. Зато се и каже, када некоме лоше иде у животу, да му је дошао “црни петак”.

 

Због овога петком не треба почињати никакав посао јер ће га пратити малер. Овог дана многи не смију да крену на пут јер се боје несреће. И дијете рођено у петак, вјерује се у нашем народу, неће имати среће у животу.

 

Субота

 

Субота је дан посвећена мртвима. Тада се излази на гробље, праве даће и пале свијеће. На овај дан човек треба да буде опрезан да му се не деси какво зло.

 

Вјеровање каже да ће дијете рођено у суботу бити необично, али управо зато и имуно на “зла бића”. Каже се да, рођени на овај дан имају способност да науче немушти језик и да тако разговарају са животињама. Биће то маштовити и интересантни људи којима ће се привиђати свакакве “караконџуле”. За овакво дијете се вјерује да је видовито и да може да види и што други не могу.

 

У Поморављу се дијете рођено у суботу назива “суботан”, а у другим крајевима “суботњак”. Таквом дјетету “никаква ала не може нашкодити” јер га штити дан рођења. У многим вјеровањима се помиња да управо дјеца рођена у суботу имају способност да открију закопана блага и постану богати и успјешни људи.

 

Недјеља

 

Недјеља је дан одмора. Бог је, према хришћанском вјеровању, шест дана стварао свијет и онда је седмог – у недјељу, сјео да се одмори и ужива у плодовима свог рада. Због тога и у народу постоје многа вјеровања везана за овај дан, а која се односе на одмор и провођење времена са породицом.

 

Недјељу су стари замишљали као женско биће – Свету недјељу. Човек рођен у недјељу биће изузетно срећно, вјерује се, и живеће “господски” тј. често ће се и много одмарати (сваки дан ће му бити као недјеља). За срећног човјека се каже: “Мајка га родила у бијелу недјељу.”

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести