НОВОСТИ

ПОП ИЛИ СВЕШТЕНИК? Један израз НЕПРИКЛАДАН, али многи то не знају

05/03/2023

Многима разлика није позната.

 

 

Ситуације у којима се ово чини, саме по себи, нису нужно ни позитивне ни негативне – од оних када говорник заиста не мисли ништа лоше, па и из симпатије говори о “нашем попу”, до прилично злурадих и злонамјерних коментара типа “они попови у цркви”.

 

Ипак, и једни и други углавном не знају право значење ове ријечи као ни то – да ли су “поп” и “свештеник” заправо исто.

 

– Наш језик је изузетно богат древним изразима, који полако падају у заборав, а предност се данас даје разним новим кованицама и позајмљеницама које деградирају исти. Реч “поп” је искривљен изговор грчке ријечи “папас” која значи “отац” (као и у многим другим језицима), а коју су Турци употребљавали у негативном тону – каурски поп и слично. Народ је задржао овај неприкладан назив у говору, иако постоји и наша старословенска и српска ријеч “отац”, којом ословљавамо свештеника као духовног оца – објашњава за Историјски забавник Иван Неђић, професор приправник Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима.

 

Негативној конотацији ријечи “поп” је свакако доприњела и употреба те ријечи од стране комуниста у пејоративном смислу. Слично, код Руса “поп-попви“ јесте погрдна ријеч, са изразом непоштивања према свештенику.

 

Ријеч се одомаћила у нашем језику и данас је користе и они који овим не мисле ништа лоше нити желе да увреде свештено лице. Ипак, каже професор Неђић, њу треба избегавати.

 

– Свештеника у свакодневном обраћању, уколико је некоме непријатно да му каже оче, можемо ословити и именом или са свештенениче, а уколико је старији свештеник и са прото, што је скраћено од чина који већина старијих свештеника носи – јереј, протојереј… У Војводини и Славонији и даље најчешће свештеника ословљавају са господине што је исто један од начина на који се можемо обратити свештенику – закључује он.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести