НОВОСТИ

Породице Срба ухапшених на КиМ: Тјерају их да причају албански, хладно им је и гладни су!

22/10/2023

Чланови породица ухапшених Срба који се налазе у притворској јединици у Подујеву кажу да се послије догађаја у Бањској, 24. септембра, затвореници српске националности суочавају са правом тортуром.

 

 

Саговорници портала “Косово онлајн”, који су жељели да остану анонимни из страха да се третман према њиховим најближима који су у затвору још више не погорша, кажу да су притворени Срби под репресијом у затвору високог ризика у Подујеву, подсјећајући да су на то указивали и раније, али да нико није реаговао.

Српски језик им је, тврде, готово забрањен.

“Тјерају их да причају албански, уколико неко не зна албански не може ништа да тражи. Они се међусобно помажу како би бар нешто основно добили, попут хране. Хладно им је, немају гријање. Не дају да им се однесе ћебе или гријалице. Док је било љето затварали су им и решетке и лимена врата, онда су они штрајковали јер се умало нису погушили, а сада раде супротно, широм отварају врата да би им било хладно. Пуно пута им пуштају хладну воду за вријеме туширања”, каже саговорник овог медија.

Посебно забрињава, истиче, што притворени не добијају редовну медицинску терапију.

Срби запослени у Kосовској полицији који су чували притворене, склоњени су и замијењени Албанцима, каже рођак једног Србина који је у затвору и додаје да се врло непрофесионално понашају према њима.

“Храну за ручак су им преполовили, ако то може да се назове храном уопште. Међу Србима има дијабетичара, а за доручак им дају мед, крем, џем… Нико не доручкује. Смршали су видно за ових мјесец дана сви”, додаје саговорник.

Чланови породица се жале и на то што је вријеме трајања телефонских позива смањено. Раније је, кажу, било 15 минута, а сада 10 до 12 највише.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести