НОВОСТИ

ПОРУКА, ЗАВЈЕТ И НАЦИОНАЛНА ЧАСТ: Зашто се Срби љубе три пута: Истина ће вас можда изненадити

23/10/2023

Раније су се Срби приликом сусрета љубили два пута као и већина других народа.

Три пољупца су дио наше културе и традиције и од њих се ријетко кад одступа. Љубљење три пута у знак поздрава код Срба заживјело је тек током посљедњих деценија двадесетог вијека.

 

Основно разумијевање значења овога поздрава у хришћанском свијету представља међусобно поздрављање Светог Тројства, посвећујући сваки пољубац: Оцу, Сину и Светому Духу. Поред овога постоји и друго мање познато објашњење, које у себи носи поруку и завјете националне части, а оно гласи:

 

“Кад се дуже вријеме нису видјели, Срби се љубе три пута. Онај трећи пољубац у образ је најзначајнији. Срби се љубе три пута: у име живота, у име смрти, и у име части“, подсјећа портал Лепоте Србије. Код већине народа образ се сматра средиштем части, за Србе је то посебно карактеристично тако да има посебно значење и смисао.

 

Први пољубац: У име живота, прославља вриједности живота, да се живи животом достојног часног човјека.

 

Други пољубац: У име смрти, посвећује се с дужним поштовањем нашим најближим покојницима, као и нашим славим предцима.

 

Трећи пољубац: У име части, у хришћанском духу поручује да се живи у части хришћанских врлина.

 

Други наш карактеристичан поздрав јесте три прста десне руке подигнута ка небу. Овај начин поздрава јавља се за вријеме Првог и Другог српског устанка, готово је сигурно да се јавио и пар вијекова раније, тј. овај поздрав се користи у свечаним ситуацијама и приликама.

 

Три прста симболично представљају крст, што је уједно и поздрав Светом Тројству. Када се крстимо користимо управо та три прста, палац, кажипрст и средњи прст, и када се споје представљају Јединство Тројства.

 

На таласу повратка религији и православљу Срби су веома брзо прихватили три пољупца као традиционалан начин поздрављања и део свог идентитета. У тој мјери да и приликом доласка страних политичара, глумаца или пјевача медији помно прате колико се пута гост пољубио са домаћинима и шта је на тај начин желео да поручи.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести