НОВОСТИ

Poziv Srbima na jedinstvo i vjeru u Hrista

06/05/2021

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas, na praznik Svetog velikomučenika Georgija, Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Nikolaja u Vršcu, nakon čega istakao da je vjera u vaskrsenje Hristovo, u pobjedu nad smrću, zlom, nepravdom, i prolaznošću, oblikovala srpski narod od najranijih vremena, te pozvao na jedinstvo u vjeri u Hrista.

 

patrijarh

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije

“Neka imamo različite poglede, pa neka to bude i po političkoj i socijalnoj osnovi da različito gledamo na neke stvari, ali po suštini, po veri u Hristu da budemo jedno”, istakao je patrijarh u besjedi nakon liturgije.

Srpski patrijarh rekao je da su takvom vjerom živjeli pravoslavni Srbi i da je ta vjera gradila identitet srpskog naroda i postala dio njegovog bića.

“U prošlosti je to bilo tako. A tamo gde nije bilo te vere, otkidali su se i delovi našeg naroda, ako su veru gubili. Tako je i danas i tako će biti i do kraja sveta i veka”, rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

 

Patrijarh srpski je uputio poruku roditeljima da se do kraja žrtvuju za svoju djecu, da budu dobar primjer, da ne traže od svoje djece da budu što je moguće uspješnija, nego da budu što je moguće vrlinskija, a uspjeh će onda doći u zavisnosti od blagodati Božje, znanja i talenta koje je Bog dao svakome.

Njegova svetost patrijarh srpski je napomenuo da su pravoslavni Srbi crpili smisao svog postojanja i snagu u proslavljanju Boga ne samo kada im je išlo dobro, nego i kada naiđu iskušenja, kojih je bilo na prostorima na kojima srpski narod živi, kao i da su i tada znali da nisu sami i da je sa njima Bog, Hristov krst i raspeće.

 

Navodeći da se Srbi nisu stidili ni Boga, ni Hrista ni prije, pa ni danas, patrijarh je rekao da zato znaju da je Gospod sa njima, te da je vjera u vaskrsenje temelj i cilj postojanja, koja nas je oblikovala i da će čovjek samo kada zna Hrista, imati najbolje moguće mjerilo kojim će prepoznati šta je crno, a šta bijelo, šta je zlo, a šta dobro.

Srpski patrijarh je naglasio da mlade treba učiti i srpskom stradanju kroz istoriju, ne zbog toga da bi u svojim srcima razvijali osvetoljubivost ili mržnju, nego da bi znali da, ako su vjerni Hristovoj riječi, sebi, svojim ocima, predanju, onda imaju sigurnu perspektivu.

Patrijarh je rekao da treba imati široko srce koje nije površno, niti naivno, nego koje će da prašta, pa i traži oproštaj, ali ne u naivnosti i nekakvoj apstraktnoj i vječitoj sentimentalnosti, već sa realnošću i spoznajom da zlo uvijek postoji i danas ima svoje razne oblike, a što je najgore, nudi se kao savremenost i progres i nešto pro je opšteprihvatljivo.

 

Njegova svetost patrijarh srpski podsjetio je da je Sveti Georgije pobjedonosac, koji je bio vojnik kod progonitelja hrišćana cara Dioklecijana i kojem se mole i oni koji nisu hrišćani, pokazao da je Hrist najveća vrijednost i blago i da ga se nije odrekao, iako je sve materijalno izgubio u Rimskoj imperiji.

Patrijarh Porfirije je služio liturgiju uz sasluženje episkopa banatskog Nikanora, koji mu je nakon liturgije darovao ikonu Svetog Teodora Vršačkog.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести