НОВОСТИ

Православни вјерници славе Светог Михаила Исповједника: Вјерује се да ово са одјећом данас не ваља радити

05/06/2024

Српска православна црква и вјерници данас прослављају дан Светог Михаила Исповједника. Од раног дјетињства посветио се Богу, па се у младим годинама замонашио заједно са светим Теофилактом Никомидијским. Њих је патријарх Тарасија послао у манастир на обали Црнога мора.

Свети Михаило исповједник

Једном у вријеме жетве бјеше силна жега и многи су били изнемогли без воде. Ова два светитеља се помолише Богу и учинише да сув бакарни суд почне точити воду у довољној количини.

 

Ово чудо подсјећа на два чуда: прво, на чудо у пустињи када Бог жедноме Израиљу изведе воду из камена, и друго – када Бог ради Самсона, који је умирао од жеђи, учини те потече вода из суве магареће чељусти.

 

Видећи тако врлински живот ових преподобних отаца, патријарх Тарасије нађе да су они достојни високог архијерејског чина. Стога, блаженог Теофилакта он постави за митрополита никомидијског, а светог Михаила – за епископа града Синада.

 

На патријаршиски престо цариградски након што га је патријарх Теодосије напустио дође свети Никифор, те опет настаде бура иконоборне јереси, која бјеше осуђена на Седмом Васељенском Сабору светих Отаца, јер злочестиви цар Лав Јерменин, заразивши се том јереси, подиже гоњење на Цркву Христову, одбацујући свете иконе и називајући их идолима, а њихове поклонике на разне начине мучећи и убијајући.

 

Прије свега он отјера патријарха Никифора и остале православне архијереје са њихових престола, а мјесто њих доведе своје једномишљенике.

 

Тада се свети Михаил показа ревносним исповједником православне вјере и изобличитељем јеретичког зловјерја. Крепљен и умудриван благодаћу Светога Духа, он укроти злорјечје богопротивника и запуши уста јеретика која су ригала хуле на божанске иконе. А звјероимени цар Лав, не подносећи слободно и неустрашиво изобличавање јеретичке заблуде, од стране светитеља Христовог, он га изведе на истјазање пред свој неправедни суд.

 

Но свети Михаил, не плашећи се мука, јуначки заступаше своја убјеђења, и неустрашиво рече цару: “Ја поштујем свете иконе Спаситеља мог Исуса Христа и Пречисте Дјеве, Матере Његове, и осталих светитеља, и клањам им се, а твоје наређење презирем и не сматрам низашта”.

 

Постиђен, Лав се испуни звјерске јарости, и осуди исповједника Христовог на изгнанство. Гоњен из једног мјеста у друго, светитељ Божји претрпе многе горке муке и злостављања, док не достиже небеска пространства и не доби вјечни покој.

 

Према народним веровањима, на данашњи дан никако се не ваља ушивати одјећа, а треба се почистити и поспремити кућа.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести